chrome firefox opera safari iexplorer

У вересні українців може очікувати подорожчання бензину

20 серпня 2013 о 14:38

Перебої з постачанням в Україну білоруського бензину можуть спровокувати подорожчання палива на 20-30 копійок за літр.

Експерти «Консалтингової групи А-95» не виключають зростання цін на бензин всіх марок у вересні-жовтні 2013 р., що буде обумовлено переорієнтацією на альтернативні джерела постачань палива.

У свою чергу це обумовлено несподіваними збоями у системі традиційних постачань. На початку серпня на установці каталітичного крекінгу на Мозирському НПЗ (Білорусь) виникла поломка, яка призвела до позапланового ремонту підприємства та істотного зниження постачань бензину в Україну. У вересні цей найбільший постачальник нафтопродуктів на ринок України (близько 35% за підсумками першого півріччя 2013 р.) піде на плановий двомісячний ремонт.

За розрахунками «А-95», у серпні дефіцит постачань складе близько 100 тис. т, або 25% від очікуваного рівня споживання автомобільних бензинів. Аналогічна нестача очікується у вересні.

«Ситуація дуже напружена, якщо врахувати, що в червні і липні ринок також працював з дефіцитом 50 і 60 тис. т відповідно», — заявив директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн.

У 2014 році українські НПЗ забезпечать більш 60% внутрішнього ринку

За словами експерта, для забезпечення споживання активно використовувалися раніше накопичені запаси, які з урахуванням форс-мажорного зниження постачань у серпні серйозно виснажені.

У зв'язку з проблемами закупівель у Білорусі ринок буде змушентй переорієнтуватися на інші напрямки. Зокрема, очікується збільшення на 30-40 тис. т постачань бензину з Литви і Польщі (з НПЗ концерну «Орлен»), на 40-50 тис. т — через Феодосійську нафтобазу (ВЕТЕК, «ЛУКОЙЛ», WOG, «Галнафтогаз»), на 10-20 тис. т — через інші порти та сухопутні кордони (Угорщина, Туркменістан, країни Середземномор'я). У другій половині вересня очікується надходження на ринок нафтопродуктів Одеського НПЗ (близько 35 тис. т на місяць).

Аналітиків «Консалтингової групи А-95» підкреслюють, що ресурсний дискомфорт очікується тільки щодо моторних бензинів, тоді як ситуація з дизельним паливом поки не викликає побоювань.

З огляду на сформовану ситуацію, уряд України також має сприяти ресурсному наповненню ринку в період пікового споживання і форс-мажорних обставин. Першочерговими заходами мають стати:

— продовження до кінця сезону активного споживання дії стандартів якості 2001 р. з метою допущення на ринок бензину Шебелинського ГПЗ (близько 30 тис. т на місяць);

— доручення «Укрзалізниці» забезпечити у першочерговому порядку рухомим складом постачальників нафтопродуктів на внутрішній ринок, особливо через морські порти;

— доручення Міндоходів і зборів України забезпечити максимально оперативне митне оформлення нафтопродуктів.

На думку експертів, переорієнтація на альтернативні джерела постачань, які володіють більшою собівартістю за рахунок підвищених логістичних витрат, може призвести до корекції цін в опті, а потім і в роздробі на 20-30 коп./л. Більш істотне зростання цін може бути продиктовано підвищенням світових цін на нафту і нафтопродукти, яке спостерігається в кінці серпня.

«Спекулятивне зростання цін на бензин в Україні виключено, бо ринок відкритий і диверсифікований, що робить неможливим виникнення глибокого дефіциту. У свою чергу приклад російського ринку показує, що навіть у найбільшій нафтовидобувній країні планети можливий ажіотажне зростання цін на паливо і його зникнення на АЗС, якщо цей ринок закритий», — вважає Сергій Куюн.

Джерело: ZN.UA
Розділи: Суспільство

28 квітня

Інші дати
Народився Микола Івасюк
(1865, с.Заставна Чернівецька область - 1937) – український художник. Автор картин «В'їзд Богдана Хмельницького до Києва», «Богдан Хмельницький під Зборовом», «Битва під Хотином», «Іван Богун у бою під Берестечком».
Ах, не смійтеся ви наді мною, - Не для вас я Вкраїну люблю ! Не для вас виливаю ці сльози з журбою, Що ніхто їх не бачить нічною добою, Коли довго від думок не сплю. Хіба можете ви зрозуміти, Як її я кохаю, люблю ? Та коли б не вона, то для чого б і жити ? Але що… що вам, бідним, про це говорити… Чи ви любите матір свою ? (Павло Тичина)
Розгорнути
Народився Георгій Вороний
(1868, с. Журавка Чернігівська область – 1908) – російський математик українського походження. На його честь названі діаграми Вороного, що застосовуються у інформатиці.
Розгорнути