Українські кондитери загрожують підняти ціни на солодощі під новорічні свята — в середньому на 3-7%.
Про це пише Економічна правда з посиланням на «Вести».
Як повідомляється, перша причина — спекулятивна, пов'язана з традиційним зростанням попиту на солодощі з наближенням свят.
«На грудень припадає пік продажів кондитерської продукції. Ось виробники і намагаються заробити, підвищуючи ціни», — пояснив нам заступник директора МКП «Нік» Олександр Розводовський.
Друга причина подорожчання — зростання цін на цукор: за минулий місяць його ціна вже піднялася на 11-15% (до 6,1-6,3 гривень за кг), і до кінця листопада експерти прогнозують подальше підвищення.
«Цього місяця я з запасом заклав у ціну продукції цукор по 7,5 гривень за кг. І це притому, що ще в жовтні ми купували його по 5,5-5,6 гривень за кг», — розповів нам власник ФОП " Безгін "Андрій Безгін.
У першу чергу зростання ціни на цукор позначиться на виробництві карамелі, зефіру і мармеладу, в яких на частку цієї сировини припадає 70% витрат. Потім — на борошняній (тістечка, печива, торти), де частка цукру — лише 30% від ціни.
Через тимчасове подорожчання цукру кондитери можуть тимчасово переорієнтувати свої виробництва на борошняні солодощі.
«Витрати наших виробників постійно збільшуються. Так що вони скоріше знизять обсяги виробництва і скоротять персонал, ніж почнуть працювати собі в збиток», — вважає президент асоціації «Укркондпром» Олександр Балдинюк.
У той же час виробники допускають зниження розцінок на свою продукцію, пов'язуючи їх з можливим підписанням Україною асоціації з Євросоюзом.