chrome firefox opera safari iexplorer

Любителі кави можуть зіткнутися з небезпеками

03 вересня 2014 о 11:55

Більше трьох чашок кави в день — небезпечна доза, в два рази збільшує ризик розвитку діабету 2 типу, попереджають італійські лікарі. Любителі кави можуть зіткнутися з переддіабетом, якщо їх тіло погано справляється з кофеїном, переробляючи його повільно, і є гіпертонія. Фахівці проаналізували стан 1180 пацієнтів 18-45 років з гіпертонією, але без діабету, пише meddaily.ru з посиланням на The Daily Mail. 

Виявилося, серед кавоманів 87% випивали в день по 1-3 чашки кави, а 13% — і того більше. У 42% учасників кофеїн перероблявся швидко, а у 58% — повільно. За шість років у 24% діагностували переддіабет. Якщо рівень споживання кави був помірним, то ризик переддіабету підскакував на 34%. Якщо ж людина пила багато кави, ризик підвищувався на 50%. Але він стосувався тільки людей, які повільно переробляють кофеїн. 

Більше того, у цих людей частіше була гіпертонія. Ризик підвищується ще більше, якщо у людини є зайва вага і вона п'є багато кави. А тривала переробка кофеїну впливає на метаболізм цукру. Сюди додається генетичний фактор — поліморфізм гена CYP1A2. Таким чином, гіпертонія і велика кількість кофеїну в раціоні поряд з генетикою є факторами ризику переддіабету і, отже, діабету.

2 травня

Інші дати
Народився Микола Вілінський
(1888, м. Голта, Херсонська область – 1956) – український композитор, педагог. Автор симфонічних сюїт, кантат, вокально-хорових обробок українських, російських і молдавських народних пісень, романсів, камерно-інструментальних творів, а також ряду теоретичних робіт і статей. Вважається засновником баладного жанру в український фортепіанній музиці.
«Микола Миколайович Вілінський був прекрасним музикантом і прекрасною людиною. На всіх його творах лежить печать справжнього таланту і всі вони показують тонкий смак і велику професійну майстерність автора.» (Борис Лятошинський)
Розгорнути
Народився Володимир Лучицький
(1877, м. Київ – 1949) - український геолог, петрограф. Велике значення мають його роботи з вивчення Українського кристалічного щита, Криму. Відкрив родовищ графітів, каолінів. Склав гідрогеологічні та геологічні карти України.
Розгорнути