chrome firefox opera safari iexplorer

Корисні властивості горобини

30 жовтня 2014 о 12:05

У стародавній Русі горобину називали природним лікарем. Ця гірка і красива осіння ягода містить у своєму складі безліч корисних речовин. Ягоди горобини корисно вживати як в сирому, так і в сушеному вигляді, а ще як компотів, киселів, варення і навіть вина. До складу цих красивих червоних ягід входять такі компоненти як: аскорбінова, яблучна, лимонна, виноградна кислоти, пектин, дубильні речовини, каротин, марганець, залізо, мідь, вітамін Р.

Склад, багатий вітамінами і мінералами, дозволяє горобині замінити вітамінний комплекс при авітамінозі. Для приготування відвару корисного 2 ч.л. сухий горобини заварюють склянкою окропу і дають настоятися 4 години. Після чого горобиновий відвар п’ють по півсклянки перед їдою 2-3 рази на день. Можна додавати до відвару горобини лікарські трави або шипшину. Такий мультивітамінний напій підвищить стійкість організму до різних простудних хвороб і відновить ослаблений хворобою імунітет.

Горобина має сильно виражені жовчогінні властивості завдяки сорбіновій кислоті, що входить до її складу. Також сорбіт знижує кількість жирової тканини в печінці і виводить холестерин з крові. Сік ягід горобини зміцнює стінки судин і капілярів.

Горобина усуває проблеми з травленням: знижує підвищене газоутворення, нормалізує стілець, пригнічує процеси бродіння і гниття в шлунку. Свіжі ягоди мають в’язку дією і зупиняють діарею. Відвар сушених ягід, навпаки, має м’який проносний ефект. Горобину рекомендують вживати людям із зниженою кислотністю шлунка.

Ще одна корисна властивість горобини – сечогінна. Її корисно вживати при сечокам’яній хворобі, нефриті.
Соком горобини ефективно лікують бородавки, змащуючи їх соком свіжих ягід кілька разів на день.

Як же зберегти корисну осінню ягоду горобину на зиму, щоб у холодну пору року ці природні ліки завжди було під рукою? Можна висушити горобину або заморозити її. А можна зі свіжих ягід зробити дуже смачне варення, яке до того ж буде відмінним ласощами до чаю.

Для варення вам знадобиться 1 кг горобини, 1 кг солодких яблук, 2 кг цукру. Залийте ягоди горобини окропом на пару хвилин, після чого воду потрібно буде злити (так забереться гіркота). Яблука порізати кубиками, попередньо видаливши серцевину. Приготуйте цукровий сироп. Залийте яблука та горобину цукровим сиропом і залиште на кілька годин. Потім варите варення в 2-3 прийоми, доводячи його до кипіння і залишаючи на 5-6 годин. Готове варення закрутити в банки.

29 квітня

Інші дати
Народився Леонід Верещагін
(1909, м.Херсон, - 1977) - український і російський фізик, доктор фізико-математичних наук без захисту дисертації, академік. Автор розробки апаратури високого тиску для проведення наукових досліджень і технологічних праць. Під його керівництвом в СРСР вперше отримано синтетичні алмази.
"Академік... Верещагін входив до когорти вражаючих творців...дива в науці й техніці третьої чверті ХХ ст., до якої належали видатні особи - С. П. Корольов, М. В. Келдиш, П. Л. Капиця, А. М. Прохоров... і багато інших, які визначали рівень не тільки вітчизняної, а й світової науки." (Віра Євдокимова)
Розгорнути
Народився Григорій Денисенко
(1919, с. Ходорів Київської обл. - 1999) - учений, професор, доктор технічних наук, член-кореспондент АН УРСР. За його ініціативи вперше в СРСР було побудовано випробувальний полігон "Десна" з комплексного використання відновлювальних джерел енергії.
Розгорнути
1648 – почалася битва під Жовтими Водами
Битва під Жовтими водами (29 квітня— 16 травня 1648) — битва між військами Речі Посполитої і українськими козацько-селянськими військами Богдана Хмельницького та його татарськими союзниками. Перша переможна битва в ході Національно-визвольної війни 1648 – 1654 років, що мала величезне політичне і воєнне значення для Богдана Хмельницького та самого ходу війни.
«Бог не без милості, козак не без щастя» (Українське прислів'я)
Розгорнути