chrome firefox opera safari iexplorer

Кучма вирішив стати професійним мистецтвознавцем

25 травня 2015 о 23:13

Про це повідомили одразу кілька членів Спілку художників України. Художник Владислава Шерешевського написав про це на своїй сторінці у Facebook. Її підтвердили ще кілька джерел, питання про прийняття 76-річного екс-президента в Спілку художників на мистецтвознавче відділення буде вирішуватися на пленумі Спілки 26 травня.

Владислав Шерешевський розповів Cultprostir: «Наскільки мені відомо, його тягне туди голова секції мистецтвознавства Олексій Рогодченко. Судячи з усього, це якось пов’язане з діяльністю зятя Кучми Віктора Пінчука. В Спілці зараз «рулить» Рада областей, і якщо з нею домовляться, Кучму приймуть, не дивлячись на те, що у нього немає профільної освіти». Дійсно, Леонід Кучма має освіту інженера-механіка у галузі ракетної техніки, яку він здобув у 1960 році на фізико-технічному факультеті Дніпропетровського державного університету.

Також умовою прийняття є наявність у претендента статей з мистецтвознавства – за них, припускає Шерешевський, будуть видані вітальні промови Леоніда Кучми, які він проголошував на відкритті кількох виставок і які, на думку художника, «сам Кучма, звичайно, не писав».

Інший член Спілки на умовах анонімності розповів Cultprostir: «Художня спільнота в шоці. До речі, подібні прецеденти у нас вже були: наприклад, політик Володимир Семіноженко став дійсним членом Художньої академії, будучи фотографом-аматором. При тому що, скажімо, легендарний мультиплікатор Давид Черкаський не входить у число навіть членів-кореспондентів, не кажучи вже про дійсних членів! В той же час зі Спілки запросто, за формальними приводами (типу прострочення членських внесків) викидають талановитих і відомих художників – наприклад, чудового живописця Ігоря Губського, геральдиста Олексія Руденка. Також виключенням погрожують Владиславу Єрко – а це, мабуть, найкращий український ілюстратор».

Крім Кучми, за інформацією художників, до того ж відділення Спілки збирається поступати одіозна галеристка Тетяна Міронова, яка свого часу була зі скандалом звільнена з посади директора Національного художнього музею.

Джерело: Zaxid.net
Розділи: Новини культури

7 травня

Інші дати
Петро Чайковський
1840 –  російський композитор, диригент, музично-громадський діяч. Мав українське коріння. В Україні написав понад 30 творів.
Розгорнути
Народився Микола Кащенко
(1855, с.Веселе, Запорізька область – 1935) - український біолог, ембріолог, селекціонер, один із перших українських академіків, засновник акліматизаційних садів у Томську і Києві. Разом з В.О.Караваєвим створив зоологічний музей і був його першим директором.
Тиха місячна ніч над принишклим селом Оповила біленькі оселі. Лиш пустун-вітерець над люстерком-ставком В срібних хвилях гойда каруселі. Продерчав десь деркач у заплавах ріки, На хвилину сполохавши тишу, Очерет з осокою про щось гомінкий Тихо шепче і чубом колише. Запізнілий туман, мов отара овець, Суне попаски вбрід понад лугом. Замаячив ледь-ледь вдалині острівець Й непомітно сховався за пругом. (Віктор Геращенко)
Розгорнути