chrome firefox opera safari iexplorer

Коротко про туристичний Миргород

09 червня 2015 о 16:10

Знаменитий як бальнеологічний курорт. Стоїть на річці Хорол. Перші згадки — в XVI столітті. За легендою, здавна це зручне по розташуванню поселення знали як місце, де часто велися переговори про перемир'я. Миргород — батьківщина братів Рудченко, які стали відомими як письменники Іван Білик та Панас Мирний.

Пам'ятки:

  • Миргородський державний керамічний технікум імені Миколи Гоголя (вул. Гоголя, 146) є пам'яткою архітектури (побудований в 1896 році) і центром художньої кераміки в Україні;
  • збереглася Свято-Успенська церква (1887 рік, вул. Гоголя, 112);
  • середня школа № 1 ім. Панаса Мирного (колишня чоловіча гімназія, 1910 рік, вул. Гоголя, 173/1);
  • Центр естетичного виховання (колишнє Дворянське зібрання, 1909 рік, вул. Грекова, 5);
  • райдержадміністрація (колишня будівля Міської Думи, 1912 рік, вул. Гоголя, 12), залізничний вокзал (вул. Залізнична, 2);
  • скульптури літературних героїв Гоголя — роботи скульпторів Дмитра Коршунова та Володимира Голуба (набережна Миргородської калюжі), краєзнавчий музей (вул. Незалежності, 2).

Не забудьте покуштувати мінеральної води «Миргородська».

 

6 травня

Інші дати
Народився Лев Каплан
(1899, м. Могилів-Подільський - 1972) - український художник, графік реалістичного напряму. Автор числених плакатів, ілюстрацій до книжок, карикатур.
"Художник - гармонізатор суспільства, його душа, так само, як і поет, духовний провідник, людина, котра об'єднує націю." (Лариса Дем'янишина)
Розгорнути
1686 — між Росією і Річчю Посполитою було підписано угоду, названу — «Вічним миром».
Сусідні держави в черговий раз між собою ділили українські землі. Підписана угода підтверджувала умови Андрусівського перемир'я 1667 р. Він закріпив за Росією Смоленськ з околицями, Лівобережну Україну з Києвом, Запоріжжя і Сіверську землю з Черніговом і Стародубом. "Вічний мир" 1686 р. насправді був початком анексії українських територій.
«Для всіх ти мертва і смішна, Для всіх ти бідна і нещасна, Моя Україно прекрасна, Пісень і волі сторона» (Олександр Олесь)
Розгорнути