chrome firefox opera safari iexplorer

КС визнав неконституційним використання 9 травня червоного прапора

17 червня 2011 о 10:17

Конституційний суд визнав неконституційним використання червоного прапора для увічнення Перемоги у Великій вітчизняній війні.

Це випливає з рішення КС, оприлюдненого у п'ятницю.

Своє рішення КС аргументував тим, що в Конституції України міститься виключний перелік державних символів, в якому червоний прапор відсутній.

Зі зверненням з даного питання до КС звернувся народний депутат Юрій Костенко, який просив дати офіційне тлумачення окремих положень закону Про внесення змін до закону України Про увічнення Перемоги у Великій вітчизняній війні 1941—1945 років про порядок офіційного використання копій Прапора Перемоги.

Як повідомлялося, 24 травня Юрій Костенко подав у КС зазначене звернення, в якому він стверджує, що «закон не тільки суперечить багатьом статтям Конституції, а й провокує сепаратистські настрої громадян, спрямований на розчленування України».

Цей закон Верховна Рада ухвалила 21 квітня. Президент України Віктор Янукович підписав його 20 травня.

Відповідно до закону, прапор Перемоги може підніматися на флагштоках поряд з державним прапором України.

Законом встановлюється порядок офіційного використання прапора Перемоги. Прапор Перемоги трактується в документі як «символ перемоги радянського народу, його армії і флоту над фашистською Німеччиною в роки Великої Вітчизняної війни».

Відповідно до закону, зовнішній вигляд копій прапора Перемоги має відповідати виду штурмового прапора 150-го ордена Кутузова другого ступеня Ідріцької стрілецької дивізії.

Закон також встановлює порядок використання прапора Перемоги біля Вічного вогню, могил невідомого солдата та невідомого матроса, а також під час урочистих заходів, присвячених Дню Перемоги.

Як відомо, ухвалення Радою закону стало каталізатором провокацій 9 травня у Львові, де через публічне розгортання привезеного з Одеси/Криму червоного прапора з нагоди Дня Перемоги виникли масові зіткнення.

 

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути