chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві з'явиться пам'ятник Пилипу Орлику

17 червня 2011 о 13:29

У Києві спорудять пам'ятник гетьману Пилипу Орлику, який став автором першої української Конституції.

Кошти на будівництво пам'ятника буде виділено з державного бюджету. Відповідну постанову затвердив Кабінет Міністрів, повідомила прес-служба уряду.

Пилип Орлик (1672 — 1742 рр.) – гетьман України (у вигнанні) в 1710—1742 роках. Відомий насамперед як автор першої української конституції «Пакти та конституції законів та вольностей Війська Запорозького...», що регламентувала основні питання державного будівництва в Україні на початку XVIII ст.

Орлик був найдовіренішою особою і генеральним писарем гетьмана Івана Мазепи, разом з ним перейшов на бік шведського короля Карла XII та виступив проти Петра Першого у 1708 році. Після Полтавської битви Орлик емігрував до Османської імперії.

Через півроку по смерті Мазепи Орлика обрали гетьманом України у вигнанні. Обрання відбулося в присутності запорожців, генеральної старшини, козацтва а також турецького султана і шведського короля. Пізніше Карл ХІІ підписав формальний диплом, яким він затвердив Орлика гетьманом України.

На честь Пилипа Орлика названо вулицю на Липках, в привілейованому районі центральної частини Києва, на якій розташовано Верховний суд України.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути