chrome firefox opera safari iexplorer

Експерти проти ветування «зеленого тарифу» на електрику з біогазу

15 листопада 2011 о 07:42

Представники 14-ти громадських організацій та наукових центрів наголошують на необхідності ухвалення змін до Закону України «Про електроенергетику», що стосуються впровадження «зеленого тарифу» на електроенергію, вироблену з біогазу.

Таке звернення до Президента України громадськість надіслала після того, як 27 жовтня Віктор Янукович ветував прийняття поправок до цього закону.

«На наше переконання та згідно з висновками провідних фахівців у цій сфері, Закон України від 6 жовтня 2011 року № 3692-VI «Про внесення змін до статті 17-1 Закону України «Про електроенергетику» щодо вдосконалення системи тарифоутворення на електроенергію, яка виробляється з біогазу» повністю відповідає інтересам України, світовим тенденціям розвитку енергетики, виконанню умов Кіотського протоколу, сприяє залученню значних іноземних інвестицій, створенню робочих місць та є одним з елементів адаптації законодавства України до норм Європейського союзу», — зокрема, йдеться у зверненні.

Лист підписали представники Національного екологічного центру України (НЕЦУ), Асоціації «Європейсько-українського енергетичного агентства», Комітету енергетичної незалежності України, науково-технічних центрів «Псіхея» та «Біомаса» та ще десяти громадських та дослідницьких організацій.

Галузеві експерти наголошують, що пункти 1, 2 та 4 пропозицій Президента не відповідають світовим напрямам розвитку відновлюваних джерел енергії, чинним державним програмам та дорученням Президента.

«Встановлення «зеленого тарифу» на електроенергію, вироблену з біогазу, не тільки надасть поштовх для розвитку цілої галузі в сфері відновлювальної енергетики та посприяє надходженню інвестицій в регіони України, але й частково вирішить проблему побутових відходів та зменшить використання традиційних паливно-енергетичних ресурсів, зокрема природного газу», – вважає координатор енергетичної програми НЕЦУ Артур Денисенко.

Окрім того, фахівці зазначають, що Інститут відновлюваної енергетики Національної академії наук України не надавав розрахунків, на які Президент України посилається в пункті 1 пропозицій, а обґрунтування, наведене в пункті 4, не відповідає дійсності та потребує уточнень.

Повний текст відкритого звернення експертів до Президента України можна знайти тут.

Підготувала Майя Заховайко, «Рідна країна»

2 травня

Інші дати
Народився Микола Вілінський
(1888, м. Голта, Херсонська область – 1956) – український композитор, педагог. Автор симфонічних сюїт, кантат, вокально-хорових обробок українських, російських і молдавських народних пісень, романсів, камерно-інструментальних творів, а також ряду теоретичних робіт і статей. Вважається засновником баладного жанру в український фортепіанній музиці.
«Микола Миколайович Вілінський був прекрасним музикантом і прекрасною людиною. На всіх його творах лежить печать справжнього таланту і всі вони показують тонкий смак і велику професійну майстерність автора.» (Борис Лятошинський)
Розгорнути
Народився Володимир Лучицький
(1877, м. Київ – 1949) - український геолог, петрограф. Велике значення мають його роботи з вивчення Українського кристалічного щита, Криму. Відкрив родовищ графітів, каолінів. Склав гідрогеологічні та геологічні карти України.
Розгорнути