chrome firefox opera safari iexplorer

У столиці відкрилася виставка «Істина. Доброта. Терпіння»

11 січня 2012 о 09:06

Через мистецтво дійти внутрішньої гармонії та зазирнути за грати китайських в’язниць мають нагоду столичні відвідувачі виставки «Істина. Доброта. Терпіння». На полотнах художники показали боротьбу добра із злом, духовну гармонію та катування у китайських в’язницях послідовників системи самовдосконалення Фалунь Дафа. Це вчення виникло у Китаї на початку 90-х років і складається з комплексу фізичних вправ та елементів буддизму і даосизму. У Китаї його заборонили, а у Росії деякі матеріали визнали екстремістськими.

Олександра Гончаренко, організатор виставки: "На картине вы видете, показано как один из последователей Фалунь Дафа, у него на полу упал значек Фалунь, значит это последователей этой школы, ему сделали укол, он без сознания и у него извлекают кто-то сердце, кто-то печень что бы продать".

І це -  не мистецька вигадка художника Сицян Дуна, переконує організатор виставки Олександра Гончаренко. Мовляв, з кінця минулого століття понад сто мільйонів людей у Китаї переслідують через захоплення вченням Фалунь Дафа. У китайських в’язницях у них вирізають органи та продають на чорному ринку. Багатьох — піддають тортурам. Одне з полотен на цю тему здобуло срібну медаль на міжнародній виставці картин у Нью-Йорку.

Давид Чичкан, відвідувач виставки: "Мне больше всего понравились картины, где изображены репресии. Я думаю это главная суть выставки, показать что к безобидным людям проявляют такие репрессии и жестокость. И это делает государство".

Полотна умовно розділили на дві частини — одну присвятили переслідуванням, іншу — самовдосконаленню. Про це вчення автори знають не з чуток, більшість з них — самі його практикують. Через це свого часу і виїхали з Китаю до Канади та США.

Надія Бєляєва, відвідувачка виставки: "Эти картины, они настолько пропитаны любовью, светом. Люди, которые их рисовали, они действительно старались и вкладывали душу". 

Щоправда, у Києві експонують лише репродукції. Оригінали усіх картин перебувають у галереях Нью-Йорка.

Юрій Ломатін, екскурсовод: "Работы повторяют в точности оригиналы, потому несут в себе заряд енергии, которую зритель может почуствовать".

Триватиме виставка у столиці до 19 січня. Раніше полотна вже показали у Сімферополі, Дніпропетровську, Одесі та Вінниці.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути