chrome firefox opera safari iexplorer

120-річчя Йосипа Сліпого відзначать всеукраїнською прощею

11 лютого 2012 о 09:20

До 120-ї річниці від народження Патріарха Йосипа (Сліпого) відбудеться всеукраїнська проща до Зарваниці.

Таке рішення прийняв Синод єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви під час п’ятдесят шостої сесії, що відбулася 8–9 лютого у Брюховичах, поблизу Львова.

На синодальних засіданнях були всі єпископи Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ, які мають обов’язок брати в ньому участь, а також владика Мілан (Шашік), єпарх Мукачівський.

Перед Синодом відбулася братня зустріч з римо-католицькими єпископами, які діють на території України. Відтак, після першого синодального робочого засідання, о 18.00, спільною молитвою з римо-католицькими єпископами було відкрито Рік пам’яті Патріарха Йосифа (Сліпого) на честь 120-ї річниці від його народження, яке відзначатиметься 17 лютого.

Головною темою цієї сесії Синоду була парафія як спільнота молитви. У контексті її розгляду владика Венедикт (Алексійчук) доповів про літургійне життя в парафії, а про молитовні рухи в УГКЦ – отець Орест-Дмитро Вільчинський. Владика Дмитро (Григорак) виголосив доповідь про харизматичні рухи в УГКЦ та представив результати праці робочої групи для опрацювання проекту «Устав парафії», який було прийнято у першому читанні.

Значну увагу Синод приділив питанню відзначення 120-річчя Патріарха Йосифа (Сліпого). У цьому контексті було розглянуто пропозиції від представників церковної спільноти, органів державної влади і місцевого самоврядування та прийнято відповідні рішення для належного святкування цього ювілею.

Зокрема, було затверджено текст Пастирського послання Синоду єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ та вирішено присвятити ювілеєві Патріарха Йосифа Всеукраїнську прощу УГКЦ до Зарваниці 2012 року. Окрім цього, учасники Синоду рекомендують вірним взяти активну участь в ювілейних відзначеннях у родинному селі Патріарха Йосифа – Заздрості, та Хресній дорозі від Заздрості до Зарваниці.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути