chrome firefox opera safari iexplorer

Студенти вимагають скасувати «комендантську годину» в гуртожитках

23 березня 2012 о 10:17

22 березня у Києві стартувала кампанія проти «комендантської години» в гуртожитках.

Студенти столичних вишів обіцяють до кінця навчального року добитися права приходити в гуртожиток у будь–яку пору доби. Попри те, що міністр освіти і науки Дмитро Табачник запевняв, що написав відповідного листа ректорам ВНЗ, а відтак чергові гуртожитків більше не перешкоджатимуть студентам приходити після опівночі, насправді все залишилося, як і було.

«Пан міністр озвучив гасло про забезпечення цілодобового доступу до місць проживання саме тодi, коли проштовхував новий проект Закону «Про вищу освіту». Утім насправді все залишилося, як і досі: щоб потрапити додому після 12–ї години ночі, треба наперед домовитися з вахтером, заплативши в середньому «таксу» — 20 гривень», — каже «Україні молодій» активіст студентської профспілки «Пряма дія» Андрій Мовчан.

За його словами, у Європі практика, коли кожен студент має власний ключ від вхідних дверей до гуртожитку, давно не нова.

«Приміром, у Німеччині студенти можуть узяти спальний мішок і всю ніч навчатися у студентській бібліотеці, не кажучи про те, щоб будь–коли зайти у власне помешкання. Лист міністра Табачника мав суто декларативний характер. Цим документом не можна зобов’язати ректорів дати вказівку комендантам гуртожитку, тому нині ми вимагаємо, аби цю норму закріпили в положенні «Про гуртожитки», яке затверджує МОН. Маємо гарний приклад Сімферополя, де студенти тамтешнього вишу, попри тиск адміністрації і навіть студради, таки добилися виконання їхніх вимог», — додає Андрiй Мовчан.

Розділи: Новини освіти

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути