chrome firefox opera safari iexplorer

У Дніпрі висушили озеро, щоб продати землю під забудову

22 серпня 2012 о 09:58

У Дніпропетровську зникло озеро. Вода пішла просто на очах у людей, а разом із нею – риба, птахи та інші тварини, що жили у водоймі.

Чиновники пояснюють, що це все посуха. Але мешканці сусідніх будинків стверджують, що це рукотворне екологічне лихо, повідомляє кореспондент ТСН.

Бо за бюджетні гроші поглиблюють сусіднє озеро, щоб осушити землі під забудову. Тепер тут можна гуляти по дну озера і залишитися сухим.

700 метрів водойми перетворилося на пустелю.

Ще два місяці тому води тут було по пояс. Лебеді десятками зупинялися тут під час перельоту. Нині навіть качок немає.

«Тут дуже багато ондатр, вужів, жаб, чаплі, лебеді, качки, чорні лиски та сірі селезні. Все це відлетіло, все це знищилось. Вчора буквально чотири ондатри ось в таких тріщинах. Вони навіть не можуть вилізти», — розповідає жителька району Олена Старцева.

Чому раптом висохло озеро, чиновники пояснюють просто. Причина в тому, що дуже посушливий рік. Мешканці приватних будинків, що живуть тут чверть століття, стверджують: вода ніколи не зникала, навіть у посушливіші роки.

Люди знайшли пояснення лихові: у сусідньому озері – Верхньому Шпаковому — працює земснаряд, що поглиблює дно.

«Вибирається грунт, заглиблюється дно, збільшується об'єм, як резервуар звичайний. Ось і виходить, що за рахунок цього поглиблення просто вода акумулювалась в одному місці. У цьому глибокому водоймищі», — переконаний житель району Олександр Мещеряков.

Земснаряд працює коштом міського бюджету. Чиновники пояснюють, що роботи проводять, щоби захистити від підтоплень нову трасу на Київ. На це вже витратили майже мільйон гривень. Стверджують, що біля озера буде фітозона для людей.

«А для чого ми робимо? Щоб жителі прилеглих районів могли посидіти та посмикать щось там у річці та скупатись. Коли я туди приїжджаю, у мене завжди бажання роздягнутися та пірнути», — запевняє керівник міського управління капітального будівництва Валерій Бондаренко. Та жителі району звинувачують чиновників у рукотворній катастрофі.

«Вони намивають землю, якісь пани. Природу тут гробимо, а там робимо для себе благо», — обурюється житель району Микола Роминський.

Розробники проекту з поглиблення та розчищення цих озер обіцяють: і до висушеного озера дійде справа років за три. Утім, не приховують: зниження рівня води може стати вкрай вигідним.

«Тут багато території заболоченої, на якій можна оселятися, жити, роздавати людям, продавати», — каже заступник головного інженера «Дніпроводгоспу» Віктор Дем'янов.

Тут, у мальовничому передмісті Дніпропетровська, і справді багато гектарів вільної землі. Та люди вже готують звернення до прокуратури і вимагають якнайшвидше повернути воду назад.

Розділи: Суспільство

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути