chrome firefox opera safari iexplorer

На фестивалі відеопоезій у Києві переміг ролик про сестер-близнючок. ВІДЕО

20 листопада 2012 о 14:06

Цими вихідними в Києві вдруге пройшов фестиваль відеопоезії «CYCLOP». За два фестивальні дні крім конкурсних робіт показували поетичні відеоролики з аргентинського фесту «VideoBardo» та російського — «Зря!» і «П'ята нога».

Перше місце дали відеопоезії Ксенії Калініченко «1+1=1» про близнючок у блакитних сукнях, про їхні доросло-дитячі пустощі.

«До речі, ролик, що отримав перше місце, ще й був визнаний кращим у глядачів, — каже координатор проекту відеопоезії Поліна Городиська. — На закритті фестивалю демонструвалися усі 12 роликів, які журі відібрали до короткого листа. Після перегляду кожен міг проголосувати».

Не дивлячись на те, що відеопоезія в Україні тільки зароджується, Поліна Городиська переконана, що цього року все було на більш професійному рівні. У журі також запросили режисера Михайла Іллєнка, Дуню Кустурицю (директор «Kustendorf Film & Music Festival», донька Еміра Кустуриці та другий режисер його фільмів) та Федіра Крата (генеральний директор Київського міжнародного кінофестивалю).

«Цього року окремо виділили номінацію за кращий анімаційний ролик, — розказує про фестивальний відбір Поліна Городиська. — Бо таких робіт також було чимало. Автори використовували як україномовні так і російськомовні тексти. Була і інтимна лірика — надзвичайно чуттєвий ролик на вірш Марії Матіос, і громадська лірика, і гостро-соціальні або філософські теми. Автори брали тексти як маловідомих сучасних українських поетів, так і достатньо розкручених — Андруховича, Галини Крук, Марії Матіос».

Загалом на конкурс подали 83 роботи. Відібрали 50. У цей довгий список потрапили поетичні відеоролики від режисерів та знімальних команд з Києва, Львова, Донецька, Луцька, Дніпропетровська, Москви, Санкт-Петербурга, Познані, Гамбурга та інших міст.

Третє місце віддали конкурсанту з Санкт-Петербургу Артему Кірсанову. У ролику «Дивіться» він поєднав телевізійні новини з танками.

Друге місце віддали роботі «Зміна декорацій» на вірші Юрія Андруховича. Вийшло анімовано-декороване відео у химерному поєднанні з експериментальною музикою гурту «Карбідо».

А от в анімаційному роликові харків'янка буквально поєднала азбуку Морзе з комп'ютерною графікою.

Вікторія ХОМЕНКО, Gazeta.ua 

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути