chrome firefox opera safari iexplorer

Визначено переможців студентських робіт про визвольний рух

30 жовтня 2013 о 16:10

У Києві підбили підсумки конкурсу наукових робіт серед студентів на тему «Український визвольний рух 1920—1950-х років».

Про це повідомляє прес-служба Центру досліджень визвольного руху.

Преміями відзначили трьох молодих науковців, ще п’ятеро отримали спеціальні відзнаки журі. Заголом на конкурс надійшло 37 робіт із різних регіонів України.

Найвище журі оцінили роботу студента Києво-Могилянської академії Ігоря Бігуна, який дослідив співпрацю Івана Багряного з ОУН(м) і ОУН(б) під час Другої світової війни.

Друге та третє місця отримали відповідно студент Національного університету «Острозька академія» Андрій Сухих з роботою «Участь ОУН (б) та ОУН (м) в організації місцевих органів влади на Новоград-Волинщині у липні — вересні 1941 р.» та студент Тернопільського національного педагогічного університету Сергій Гуменний за роботу «Втеча з „комуністичного раю“: селянські переходи радянсько-польського кордону на початку 1930-х років».

Як відзначили організатори, цього року суттєво зросла не тільки кількість поданих на конкурс робіт, але й їхня якість. Тому кожен член конкурсної комісії відзначив своєю особистою відзнакою ще по одному учаснику:
— студент Прикарпатського національного університету Василь Бельмега — нагороджений відзнакою д.і.н. Івана Патриляка за роботу «Бій УПА з енкаведистами під присілком Сеньківським 11 лютого 1945 року»;
— студент Національного університету «Юридична академія імені Ярослава Мудрого» (м. Харків) Владислав Сапа — нагороджений відзнакою к.і.н. Володимира В’ятровича за роботу «Боротьба радянських сил із підрозділами УПА на ПЗУЗ в 1944 році»;
— студент Київського національного університету Григорій Рій — нагороджений відзнакою к.і.н. Володимира Панченка за роботу «Соціально-політичний портрет членів Українського державного правління»;
— студентка Житомирського державного університету Ганна Любчак — нагороджена відзнакою к.і.н. Олега Репана за роботу «Форми і методи спротиву населення Житомирщини більшовицькій політиці колективізації (кінець 1920-х — 1930-і роки)»;
— студент Київського національного університету Ярослав Переходько — нагороджений відзнакою директора Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» Руслана Забілого за роботу «УПА крізь призму особистості: курінний „Недоля“».
Члени журі зауважили, що при оцінюванні найбільше уваги звертали на вміння автора обрати цікаву та оригінальну тему, а також його здатність до власних висновків.
Для учасників конкурсу у Києві також відбувся науковий семінар, на якому студенти прослухали доповіді та мали нагоду продискувати з членами журі — істориками к.і.н. Володимиром В’ятровичем (НаУКМА), д.і.н. Іваном Патриляком (КНУ ім. Т.Шевченка), к.і.н. Володимиром Панченком та к.і.н. Олегом Репаном (Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара).

Організатори конкурсу: Інститут суспільних досліджень, Центр досліджень визвольного руху, Центр історії державотворення України ХХ століття НаУКМА та Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького».

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути