chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні проходять позачергові вибори Президента України

25 травня 2014 о 14:36

В Україні 25 травня пройдуть дострокові вибори президента країни, а також в окремих населених пунктах вибори в місцеві органи влади, зокрема в Києві. Виборчі дільниці будуть відкриті з 08:00 до 20:00.

У бюлетені будуть прізвища 21 кандидата. Протягом виборчої кампанії заявили про своє зняття з президентської гонки Олег Царьов, Наталія Королевська, Василь Цушко, Олександр Клименко, Зорян Шкіряк, Петро Симоненко. Однак, у бюлетенях не буде прізвищ тільки Царьова і Королевської, так як решту зняли свої кандидатури після встановленого терміну.

Головним питанням залишається забезпечення волевиявлення у східних областях, де терористи намагаються зірвати вибори. Правоохоронці заявили, що забезпечать охорону тільки для 7 з 22 окружкомів в Донецькій області та 2 з 12 в Луганській області під час виборів президента.

Крім того, не будуть відкриті виборчі ділянки в Криму. За попередньою інформацією 6 тисяч жителів півострова поїдуть голосувати у Херсонську і Миколаївську область. Для цього їм потрібно було заздалегідь зареєструватися.

Згідно з рішенням Конституційного суду країни, строк повноважень обраного 25 травня президента України складе п'ять років, чергові вибори мають відбутися в березні 2019 року.

Порогу явки виборців на недільному голосуванні немає, тому вибори будуть визнані такими, що відбулися.

Попередні результати виборів можуть стати відомі вже вранці в понеділок, 26 травня. Центрвиборчком зобов'язаний встановити остаточні результати голосування до 4 червня включно. Якщо жоден з кандидатів не зможе набрати більше половини голосів виборців у першому турі, ЦВК зобов'язаний призначити другий — комісії заявляли, що він може відбутися 15 червня. Новообраний глава держави вступить на посаду не пізніше ніж через 30 днів після офіційного оголошення підсумків виборів.

За даними ЦВК, орієнтовна кількість виборців — 35,5 мільйона чоловік, вони зможуть проголосувати на 33,6 тисячі ділянок. В тому числі будуть відкриті 114 закордонних виборчих дільниць у 75 країнах світу.

Вибори проходять на тлі спецоперації українських силовиків на сході країни. Київська влада визнала, що в ряді районів Донецької та Луганської областей не можна провести вибори у зв'язку з діяльністю прихильників регіональної незалежності. У Донецькій області 2432 виборчих дільниці, в Луганській — 1476, на яких можуть проголосувати 3,2 мільйона і 1,7 мільйона виборців відповідно. Однак, за даними ЦВК, ополченці до ранку п'ятниці заблокували 20 з 34 окружних виборчкомів у цих двох областях.

Відзначимо також, що в один день з виборами президента відбудуться в неділю вибори мера Києва і місцевих депутатів України, за посаду столичного голови боротимуться 19 осіб. Вибори пройдуть в один тур — спроби змінити систему на двоетапну провалилися в парламенті.

25 травня відбудуться вибори мерів і в ряді інших міст України, зокрема, в Чернівцях, Херсоні, Миколаєві та Одесі.

Нагадаємо, Київ з 2012 року живе без офіційного мера: обіймав цю посаду Леонід Черновецький подав у відставку ще в 2012 році. Закон зобов'язує проводити вибори в місцеві органи влади кожні п'ять років. Нинішній склад Київради був обраний на позачергових виборах у травні 2008 року. Відповідно, повноваження депутатів закінчилися ще в червні минулого року.

Після зміни влади в країні в кінці лютого Верховна рада призначила вибори мера Києва і депутатів Київради на 25 травня. Вибори депутатів Київради пройдуть за змішаною системою: половина — в мажоритарних округах, половина — за партійними списками. Обирати мера столиці України будуть в один тур. Термін повноважень мера і Київради складе менше півтора років: восени 2015 року вони будуть переобрані на чергових всеукраїнських виборах місцевих органів влади.

Джерело: DT.UA
Розділи: Суспільство

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути