chrome firefox opera safari iexplorer

Завтра у Києво-Печерському заповіднику відкриється виставка відреставрованих раритетів

17 грудня 2014 о 18:49

18 грудня 2014 року о 16-00 у корпусі № 1 Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника відкриється виставка «Відроджені скарби Києво-Печерської лаври», повідомляє сайт Києво-Печерського заповідника.

«Відроджені скарби Києво-Печерської лаври (з колекції Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника)» – великий виставковий проект, який представляє мистецькі твори, що повертаються у музейні зали завдяки складній, наполегливій, надзвичайно відповідальній та прихованій від очей відвідувачів роботі реставраторів.

На виставці експонуються понад 120 творів мистецтва ХV–ХХ ст. з фондової колекції Заповідника – ікони, срібне церковне начиння, літургійні тканини, вишивки, стародруки, гравюри, скульптура.

Відроджені пам’ятки, переважна більшість з яких експонується вперше, відображають багатогранність і розмаїття музейного зібрання та дають уявлення про роботу реставраторів різної спеціалізації – фахівців з реставрації та консервації творів темперного та олійного живопису, поліхромної скульптури та різьблення, виробів із металу, реставраторів тканин, паперу та шкіри.

Основу експозиції складають літургійні вироби з лаврської ризниці, твори монастирських іконописців, речі, знайдені під час розкопок руїн Успенського собору тощо.

Одним із визначних творів лаврських майстрів є представлений на виставці іконостас початку ХІХ ст. із церкви Різдва Христового у Дальніх печерах, реставрацію якого щойно закінчено, і невдовзі він повернеться в храм. Відвідувачі виставки мають унікальну можливість зблизька ознайомитися із цим шедевром.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути