chrome firefox opera safari iexplorer

У Києво-Печерському заповіднику відкривається виставка до 900-річчя «Повісті временних літ»

08 листопада 2013 о 11:04

8 листопада 2013 року у І секції Музею історії Києво-Печерської лаври (корпус № 3) Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника відкриється виставка «Джерело невичерпне», присвячена 900-річчю написання «Повісті временних літ».

Про це повідомляє сайт заповідника.

Відкриття відбудеться в рамках заходів по святкуванню Дня української писемності та мови, дня пам’яті Нестора Літописця і 900-річчя «Повісті временних літ».

У двох залах виставки можна дізнатися про історія написання і дослідження «Повісті временних літ», її роль у формуванні християнського світогляду населення середньовічної Русі та про вшанування преподобного Нестора Літописця у наш час.

Нестор Літописець вважається автором трьох праць – «Повісті временних літ», «Житія преподобного отця нашого Феодосія Печерського» та «Читання про святих мучеників Бориса і Гліба».

Найвідомішим писанням прп. Нестора, безперечно, є літописне зведення, відоме під назвою «Повісті временних літ», яке було написане на основі більш ранніх літописних та агіографічних творів, грецьких хронік та усних переказів, книг Святого Письма. Саме прп. Нестор вперше увів історію українських та інших східнослов'янських народів до загальноєвропейського та, навіть, загальносвітового контексту.

Серед експонатів виставки: ікони, хромолітографія та кліше з зображенням прп. Нестора з фондової збірки Києво-Печерського заповідника, «Служебник» 1763 р., друкарні Києво-Печерської лаври, пластична реконструкція (бюст) «Преподобний Нестор Літописець», виконана у 1987 році Сергієм Нікітіним за методом М.М.Герасимова.

В окремих вітринах можна познайомитися з матеріалами наукових конференцій «Несторівські студії», які з 2003 року щорічно відбуваються у Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику, і «Трудами Київської духовної академії».

На інформаційних планшетах розміщено відомості про вчених-дослідників «Повісті временних літ», фото і довідка про проведення наукових конференцій «Несторівські читання» у Національному Києво-Печерському істерико-культурному заповіднику, історію вшанування преподобного Нестора Літописця в сучасній Київський духовній академії.

На виставці також представлені сучасні відання «Повісті временних літ» з фондів Національної історичної бібліотеки України.

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути