chrome firefox opera safari iexplorer

У Києво-Печерському заповіднику відкриється виставка «Українська вишивка від Михайла Покиданця»

21 листопада 2014 о 15:40

21 листопада 2014 р. о 15-00, у корпусі № 4 Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника відкриється персональна виставка «Українська вишивка від Михайла Покиданця».

Майстер-вишивальник із Чернівців, заслужений майстер народної творчості України,член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, лауреат Чернівецької обласної премії ім. Георгія Гараса Михайло Покиданець відомий чи не кожному, хто береться за голку чи просто цікавиться мистецтвом вишивки. Митець має одну з найбільших в Україні колекцій візерунків народної вишивки Поділля, Буковини, Гуцульщини, Бойківщини – понад 4 тисячі. Найстаріша із них датована шістнадцятим століттям.

Михайла Покиданця знають в Україні й далеко за її межами як майстра, що досконало вміє вишивати. Хоча вишивка – суто жіноче мистецтво, але в Україні є унікальні приклади чоловіків, які досконало володіють голкою. Михайло Григорович, назбиравши сотні різних візерунків, одного разу прийшов до думки, що те, що він замалював, хтось повинен і вишити!

У 2014 році Україна та світова спільнота широко відзначають 200-річчя від дня народження видатного українського поета і художника Тараса Григоровича Шевченка. Цей рік постановою ЮНЕСКО проголошено роком Тараса Шевченка.

До цієї визначної дати в рамках святкових заходів по відзначенню 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка, у корпусі № 1 Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника була відкрита виставка «Свою Україну любіть… За неї Господа моліть».

Києво-Печерський заповідник завершує цей рік присвячений Т.Шевченку виставкою народного майстра «Українська вишивка від Михайла Покиданця». Окрема тема для заслуженого майстра – творчість Тараса Шевченка. Одна з улюблених ним робіт – «Заповіт», вишитий двічі.

Заслужений майстер – активний учасник всеукраїнських та міжнародних виставок, мав персональні виставки у Києві, Вінніпезі (Канада), Мінську, Сочі й багатьох інших містах.

За словами відомого майстра Миколи Шкрібляка, Покиданцю притаманне глибоко образне відчуття суті народної вишивки, її сучасне бачення, що зробило його не схожим на інших і принесло заслужене визнання.

Виставка працює з 21 листопада з 10.00 до 18.00 в корпусі № 4 Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

Запрошуються всі бажаючі!