chrome firefox opera safari iexplorer

З 1 січня домашнє м’ясо та молоко в Україні буде поза законом

25 грудня 2014 о 18:13

1 січня 2015 року набуває чинності заборона, яку Верховна Рада прийняла минулого літа в рамках «євроінтеграційного» пакету. За новими правилами, аграрії повинні будуть здавати м’ясо-молочні продукти в пункти прийому для спеціальної обробки та сертифікації.

Однак на ринках про нововведення ні сном, ні духом. Ті, хто продає на базарах, переконані – це знущання над селянами. На практиці цей закон заборонить селянам продавати м’ясну та молочну продукцію, вироблену власноруч. Тому продавці запеваняють: заборонять продавати як звично – перейдуть на чорний ринок.

«То як? Я вигодував свиню, а продати не маю права? Ну... тоді покупці будуть приходили до хати», – поділився враженнями продавець пан Йосиф.

Звичайно, використовувати продукти тваринництва для власного вжитку фермери можуть. А от на ринок – тільки через сертифікацію. Можна об'єднуватися в кооперативи, але поки що українські селяни цього бояться.

«Кооператив дає змогу збути продукції, кооператив це вигідно, але він має мотивувати. Втім, для цого потрібно робити кроки з боку державної влади. Фактично, на сьогодні толкової програми для створення таких речей немає», – розповів експерт аграрного експорту Іван Стефанишин.

Для створення пунктів прийому сільськогосподарської продукції потрібно, щонайменше, 2 млрд грн. А в бюджеті таких сум наразі немає. Тож, швидше за все, дію закону відтермінують на два роки, пише Zaxid.net.

Розділи: Суспільство

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути