chrome firefox opera safari iexplorer

Юрій Щербак — новий голова комітету Шевченківської премії

06 березня 2016 о 10:38

Президент призначив головою Національної премії України імені Тараса Шевченка відомого громадського та політичного діяча, письменника і дипломата Юрія Щербака.

Відповідний указ президент уже підписав.

«Очолити Комітет я запропонував людині, яка асоціюється з порядністю і відповідальністю, і водночас є глибоким інтелектуалом і майстром слова», – сказав президент.

Порошенко сказав, створив робочу групу, яка запропонувала ідеї щодо нового прозорого і демократичного порядку конкурсного відбору претендентів на найвищу мистецьку нагороду України.

Він затвердив нове Положення про Національну премію та вніс зміни до Положення про Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка. До нового складу Комітету увійшли люди різних поколінь – від «шістдесятників» до ровесників української незалежності.

Колишньому керівникові Комітету Борису Олійнику президент подякував за роботу, яку було проведено для визначення найбільш достойних претендентів на здобуття Національної премії 2016 року.

Юрій Щербак, лікар за фахом, почесний доктор медицини Національного медичного університету імені О. О. Богомольця, був послом України в Ізраїлі (1992—1994), у США (1994—1998) та Канаді (2000—2003). У 1998—2000 роках був радником Президента Леоніда Кучми. У 1984 році дістав літературну премію Спілки письменників України імені Юрія Яновського.

 

 

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути