chrome firefox opera safari iexplorer

Цікаві факти про приголомшливе місто Львів

08 травня 2016 о 11:37

Львів — мабуть, найбільш універсальне місто в Україні — його люблять усі. Люди тут живуть гостинні і неймовірно добрі, архітектура — старовинна і приголомшливо красива, атмосфера — дружня, і як би наших сусідів не лякали кровожерливими «бандерівцями», в це місто з'їжджаються з усього світу, тому що знають — тут все зроблено і робиться з любов'ю.
Сьогодні Львову — 760 років. Давай згадаємо найцікавіші факти про це прекрасне місто.

  • Місто отримало назву на честь імені сина короля. Було засновано в 1256 році королем Данилом Галицьким, який назвав місто на честь свого сина — Лева.
  • У Львові найбільша кількість архітектурних пам'яток України — 2500, а весь центр Львова з 1998-го року знаходиться в списку світової спадщини ЮНЕСКО.
  • Фільм «Старики-розбійники» з Юрієм Нікуліним знімали у Львові. У 1970 році Львів жив в атмосфері кінозйомок. Практично всі вуличні сцени цієї стрічки були зняті у Львові.

З днем народження, Львів: цікаві факти про приголомшливе місто
З днем народження, Львів: цікаві факти про приголомшливе місто © instagram.com/lvivgram

  • Програмне забезпечення для голлівудських фільмів роблять у Львові. Мало хто знає, що спецефекти для фільмів «Спайдермен», «Гаррі Поттер», «Халк» і багатьох інших створювалися саме тут.
  • Львів — місто студентів. Кожен п'ятий у Львові — студент. У місті налічується 26 університетів. Найбільшими є ЛНУ імені Івана Франка і «Львівська Політехніка».
  • Львів — фестивальна столиця. Щорічно в місті відбувається понад 100 фестивалів. Традиційними для Львова є фестивалі класичної музики, вуличного театру, свята кави, шоколаду і пампушок. До речі, вже протягом двох років саме у Львові проходить один з найбільших в світі джазових фестивалів.

З днем народження, Львів: цікаві факти про приголомшливе місто
З днем народження, Львів: цікаві факти про приголомшливе місто © instagram.com/lvivgram

  • У Львові найбільша концентрація музеїв в Україні — 60, їх архітектура належить до епох ренесанс, бароко і класицизм. Загляньте в знамениті «Дзіґу», «Музей ідей», «Зелену канапу» і «Сливку». Музейні фонди Львова нараховують 36,5 тисяч експонатів.
  • Львів — місто винаходів. Саме у Львові започаткована перша в Україні залізниця, відкрито перший в Україні готель, заснований професійний театр і перша українська школа. А також винайдено першу у світі гасову лампу і запущена повітряна куля.
  • Аеропорт імені короля Данила Галицького — один з найбільших у Східній Європі.Знаходиться в 6 км від центру міста. У 2012 році був відкритий новий термінал і продовжено злітно-посадкову смугу, яка тепер дозволяє приймати великі літаки. Пропускна спроможність аеропорту складає 2 тис. Пасажирів на годину.

З днем народження, Львів: цікаві факти про приголомшливе місто
З днем народження, Львів: цікаві факти про приголомшливе місто © instagram.com/lvivgram

  • У Львові відбувся перший український футбольний матч. Сталася ця знаменна футбольна подія 14 липня 1894 року у львівському Стрийському парку. Зіграли між собою дві команди — Львова і Кракова. Львів отримали чисту перемогу.
  • У Львові є вулиці, назви яких ніяк не присвячені до історії Львова, і України в цілому — вулиці Джона Леннона, Джорджа Вашингтона, Авраама Лінкольна.
Джерело: tochka.net
Розділи: Туристичні новини

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути