chrome firefox opera safari iexplorer

Під Києвом на руїнах замку пройде театральний фестиваль

13 липня 2016 о 14:28

Якщо хочете впродовж кількох днів бути на природі і дивитися театральні постановки — на 15-17 липня плануйте поїздку у селище Немішаєве Київської області. Головними підмостками фестивалю Osten-Saken Off-Stage Festival стануть руїни тамтешнього маєтку графського роду Остен-Сакенів, пише Україна молода. 

Це перший фестиваль театру поза сценою, який проводиться, щоб вийти зі звичного середовища Мельпомени та знайти новий формат театрального спілкування, уточнюють організатори. Відвідувачі можуть приїздити як на один день, так і на два-три. Фестиваль забезпечує гостям місце для намету і безкоштовні перегляд вистав та участь в усіх заходах.

На фестивалі свої вистави покажуть Андрій Май-Малахов, Євгенія Відіщева, Олексій Доричевський, Володимир і Альона Снігурченко, Антон Овчінніков, Олександра Сенчук та Євген Степаненко. Більшість спектаклів будуть інтерактивними, а деякі створюватимуться просто під час фестивалю спільно з ауди­торією. За словами режисера Олексія Доричевського — куратора фесту, спочатку проводитимуться зустрічі з глядачами, на основі яких формуватиметься кожна конкретна вистава. Зрозуміло, тлом для постановок будуть природні умови, навколишні звуки й інші зовнішні фактори, які поза текстом і сюжетом п’єс.

Наприклад, Антон Овчінніков представить виставу «Дуель. Соло» — боротьбу реального персонажа з уявними супротивниками. Вистава хореографа, режисера та перформера, який з 2008-го по 2012-й поставив близько двадцяти постановок для театру Black O!Range, це — монолог особистості, яку з’їдають протиріччя. Глядачі мають стати реальними супротивниками в цій дуелі. До речі, Антон — засновник Міжнародного фестивалю сучасного Zelyonka-Fest. Він уточнює: «Щоб нe розчарувати можливих глядачів, я б уточнив, що ця вистава є виставою фізичного тeатру і, скоріш за всe, жодeн глядач нe знайдe жодного приводу кваліфікувати її як «танцювальна вистава».

Покажуть виставу «АТО: інтерв’ю військового психолога» режисера Андрія Май-Малахова херсонського Центру імені Всеволода Мейрхольда. Вона побудована на свідченнях реальної людини, військового психолога Генштабу, який консультував українських бійців на лінії фронту у 2014—2015 роках на Донбасі. Прем’єра вистави відбулася ще 23 квітня 2015-го у Москві, у відомому незалежному Театр.doc. Після цього виставу-сповідь побачили глядачі Херсона, Львова, Дніпра, Харкова, Сiверськодонецька та Черкас. «АТО: інтерв’ю військового психолога» показали у Відні (Австрія), Братиславі (Словаччина), Бітолі (Македонія).

Від режисера Євгена Степаненка — в буквальному сенсі у Немішаєвому «Вистава на одну хвилину». Він та актор Сергій Солопай просто під час фестивалю створюватимуть короткі, тривалістю 1-3 хвилини, документальні та ігрові вистави й одразу ж покажуть їх публіці.

Для учасників фестивалю проведуть майстер-класи з хенд-мейду та драматургії, а засновниця «Дикого театру» Ярослава Кравченко розповість про специфіку арт-менеджменту. У вечірній програмі — фаєршоу і виступи музикантів (Postman, «Пральня-бенд», Дивина», Tomi Bacchus and his Tribe, Pornfish, Анастасія Беляєва та Яріна Поль).

До підготовки феста організатори залучили волонтерів й оголосили збір коштів. За рахунок добровільних пожертв уже є змога оплатити переїзд гостей із Одеси, Харкова та Черкас. Також фінансова допомога перетворилася на рукавички і сміттєві пакети — організували кілька толок-прибирань. Ще кілька тисяч гривень потрібні для орендування звукових пристроїв, облаштування безпечного світла (включаючи ліхтарі, факели та свічки) і купівлі матеріалів для інсталяцій-сюрпризів від художників. До відкриття Osten-Saken Off-Stage Festival щодня продовжують приводити територію до стану створення театру.

ЯК ДОБРАТИСЯ

Локація фестивалю — руїни маєтку графського роду Остен-Сакенів у селищі Немішаєве — за 40 км від Києва. Біля руїн садиби Остен-Сакена розташований ландшафтний парк, де буде наметове містечко.

Електрички з залізничного вокзалу столиці або станції «Святошин» у напрямку: Тетерiв, Коростень, Клавдієве, Малин, Яблунець вирушають щогодини. Вартість проїзду — 8 грн., у дорозі — 40-45 хвилин. Регулярні маршрутні автобуси до Немішаєвого зі станції метро «Академмістечко», вартість квитка — 13 грн.