chrome firefox opera safari iexplorer

Як «тамада» Януковича зараз кує кадри для української культури

28 березня 2017 о 14:47

В Україні було багато «цікавих» міністрів культури, які запам’ятались українцям кожен своїм дивацтвом та «талантом». Напевне, одним з найяскравіших у цьому переліку є Михайло Кулиняк, міністр культури за часів Януковича-Азарова.

Як свого часу жартували блогери, Янукович призначив Кулиняка міністром тому, що хотів мати власного скрипаля. Під час перебування на посаді міністра культури М. Кулиняк запам’ятався співом караоке разом із тодішнім харківським губернатором М. Добкіним, а також історією, коли на нагородженні національною премією «Телетріумф» він дуже віртуозно й емоційно демонстрував гру на скрипці у різних позах: частину твору він зіграв, тримаючи скрипку на голові, а потім – між ногами…

В інтерв’ю він не раз зізнавався в тому, що любить шансон, караоке і балет, а також поважає тодішню першу леді Людмилу Янукович за пристрасть до балету. Крім того, він високо оцінював літературну творчість Віктора Януковича, розповідаючи, що із задоволенням купував у магазинах і читав усі його «гарні книги», але найбільше йому сподобалися роздуми тодішнього президента. А ще М. Кулиняк був удостоєний великої честі — Янукович у 2012 році запропонував представникам церков провести зустріч у Криму і звернувся до тодішнього міністра культури з пропозицією заспівати і зіграти на цій зустрічі. До речі, пишуть також, що Кулиняк був організатором прийому президента РФ Дмитра Медведєва в Києві, під час якого на Януковича впав вінок…

Його прізвище знаходимо й у багатьох гучних корупційних скандалах, повʼязаних із кадровими ротаціями у профільних виданнях (наприклад, призначення 23-річної племінниці головним редактором журналу «Українська культура»), заповідниках і музеях (організація гулянки для Партії регіонів у НІЕЗ «Переяслав», звільнення керівника Національного художнього музею, який відкрито заявив про зникнення картин відомих українських митців з Кабміну тощо). Також – багато інформації щодо його неоднозначної діяльності на посаді гендиректора Національного палацу мистецтв «Україна», куди він був призначений адміністрацією Януковича у 2013 році. Тоді на нього публічно скаржились не лише власний колектив, а й організатори масових заходів.

А вже за «нової влади» Українська асоціація організаторів видовищних заходів неодноразово зверталася до міністра культури Євгена Нищука, Антикорупційного комітету під керівництвом Тетяни Чорновол, МВС, СБУ і Генпрокуратури з проханням провести антикорупційне розслідування діяльності М. Кулиняка на посаді керівника Палацу «Україна». Ті листи було підкріплено низкою переконливих фактів: про необґрунтовано завищену орендну плату, скасування концертів, штрафи, миття люстр першого поверху за 160 000 гривень тощо…

Між тим, пройшов час, і якщо кращі кадри Януковича сьогодні переважно відсиджуються в Криму, Росії чи за кордоном, то Михайло Кулиняк досить впевнено почуває себе в Україні. Незважаючи на тісні зв'язки з посадовцями попередньої «злочинної влади», Кулиняк вільно перетинає кордони, а в Україні працює у самому центрі Києва, на вул. Лаврській, 9. І знаєте де?

В Національній академії керівних кадрів культури і мистецтв! Там він очолює Інститут сучасного мистецтва. Отож, «організатор дозвілля» Януковича нині спокійно продовжує кувати керівні кадри для української культури! 

Вʼячеслав Сокур для «Рідної країни»

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути