chrome firefox opera safari iexplorer

9 липня: це цікаво знати

09 липня 2020 о 00:05

Людина і наука – це два ввігнуті дзеркала, що вічно відображають одне одного.
Олександр Герцен

У дохристиянські часи 9 липня наші предки відзначали Літнє свято Місяця. Цього дня готували обіди, де обов’язковою стравою мали бути вареники, оскільки за формою вони нагадують Місяць. Вареники вважалися жертвоприношенням нічному світилу.

До речі, прикмета, за якою ми боїмося розколотого або розбитого дзеркала, напряму пов’язана з Місяцем. Адже у дохристиянські часи люди вірили, що дзеркало – це вікно у потойбічний світ, з якого до нас виходять темні сили у той час, коли нічне світило, так би мовити, старіє і вмирає. При народженні ж нового Місяця вся нечисть вмирає. Однак, якщо дзеркало кололось або ж билось, люди боялись, що зло може прийти в оселю у будь-який момент.

А ще наші предки молилися Місяцю і за його «грою» визначали погоду на жнива: якщо він змінював колір, ховався у хмарах і знову виринав – чекали хорошого врожаю.

За церковним календарем 9 липня вшановують Тихвинську ікону Божої Матері; преподобного Давида Солунського; святителя Діонісія; знайдення мощей преподобного Тихона Луховського; преподобного Іоана, єпископа Готфського.

Іменинники 9 липня:

Іван, Тихон, Денис, Давид.

9 липня народились:

1882 – Михайло Слабченко – український історик і правник. Автор 13 праць і понад 200 статей, присвячених майже всім періодам історії України і виданих українською, російською, німецькою та ін. мовами.

«Де б я не був, в яких би умовах не перебував, я завжди служив науці. І дещо для науки я зробив. Я поклав підвалини для історії українського права періоду Гетьманщини, я відкрив економічну історію України, я побудував нову історію України. Що гірше, що краще, з більшими чи меншими помилками, але це було мною зроблено». (Михайло Слабченко)

Події 9 липня:

1811 – велика пожежа на Подолі у Києві. Вогонь знищив більшість з 2068 подільських будинків.

1928 – Сталін висунув гасло про загострення класової боротьби у міру просування до соціалізму.

1961 – у Вінніпезі, Канада, відкрито пам’ятник Т.Г.Шевченку.

1972 – в околицях села Хрестище (Харківська область) провели перший в Україні ядерний вибух (підземний).

Чи знаєте ви, що:

Життя у великих містах провокує появу занепокоєння, депресії і навіть шизофренії. Дослідження показали, що проживання у великих містах в дитинстві в 2–3 рази збільшує ризик розвитку шизофренії та навіть після досягнення повноліття збільшує ризик появи тривожних розладів на 21%, розладів настрою – на 39% у порівнянні з проживаючими у сільській місцевості.

«Якщо всі люди народжувалися б у сільській місцевості, далеко від великих міст, було б на 30 відсотків менше людей, які страждають на шизофренію, а це значні цифри, – говорить автор досліджень Андріас Мейєр-Лінденберг з Університету Хейдельберг в Маннхаймі, Німеччина. – Хоча якби всі народжувалися в селі, то села б перетворилися на великі міста».

«Рідна країна»

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути