chrome firefox opera safari iexplorer

Завтра християни відзначатимуть Преображення Господнє

18 серпня 2017 о 16:10

19 серпня православні відзначатимуть велике свято — Преображення Господнє.

Як розповідає біблійна легенда, під час перебування в Галилеї Ісус Христос разом зi своїми учнями Петром, Яковом та Іваном зійшов на гору Фафор, щоб помолитися. Учні його сіли відпочити і від утоми заснули. А коли прокинулися, побачили Ісуса в сліпучо білому одязі, з осяяним обличчям — він преобразився. Поряд з ним стояли два найбільші пророки — Мойсей та Ілля. Вони відкрили Божому сину правду про останні дні Його земного життя: йому доведеться в стражданнях померти на хресті й воскреснути. Петро, Яків та Іван мимоволі відчули райське блаженство, а Ісус їм повідомив, що таке Царство Небесне приготоване усім, хто віритиме в нього...

Це свято ще називають Яблучним Спасом, адже до церкви цього дня йдуть святити яблука, груші, виноград, мед. Освячення плодів у день свята Преображення набуло в християнстві особливого символічного значення: воно символізує розквіт і плодючість усього створеного у нескінченому царстві життя.

До Спаса наші предки завжди намагалися закінчити жнива, адже після цього дня погода вже могла бути примхливою — з дощами і холодними днями та навіть заморозками. У народі з цього приводу казали: «Прийшов Спас — пішло літо від нас», «Від Преображення погода преображається», «Прийшов другий Спас — бери рукавиці про запас».

Повертаючись із церкви з кошиком свячених плодів, уся родина сідала розговлятися, адже свято припадає якраз на Успенський піст. Проте цього дня дозволяється споживати рибу, олію та вино. Святковою стравою на Спаса є печені яблука, також готують пироги й штруделі з яблучною начинкою, а запивають їх узваром або киселем.

Також цього дня поминають померлих. Тому варто відвідати могилки своїх покійних родичів, запалити спасівську свічку з нового воску та щиро помолитися за упокій душ усіх, хто відійшов у кращий світ.

Розділи: Традиції

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути