chrome firefox opera safari iexplorer

На Сумщині з'явився унікальний музей горюнів

03 жовтня 2017 о 15:50
У с. Нова Слобода, що в Сумській області, відкрито музей горюнської культури, який став першим етнографічним у Східній Україні.

Про це повідомляється на сайті Сумської облдержадміністрації.

«Вагома подія відбулася в селі Нова Слобода Путивльського району, там днями відкрито перший на території Східної України етнографічний музей – Музей горюнської культури. Цікаво, що екскурсії в цьому музеї будуть горюнською мовою, звучатимуть пісні етногрупи „горюни“. Експозиція музею відображає побут звичайної горюнської родини. У плані роботи також знайомство зі стравами національної кухні», – розповіла начальник управління культури і туризму Олена Мельник.

Вона висловила впевненість, що нова атракція стане одним із найпривабливіших культурних і туристичних об’єктів Сумщини.

Як повідомляє видання «Данкор онлайн», музейна експозиція відтворює садибу горюнів кінця XIX – початку XX ст. В інтер'єрі будинку представлено ​​меблі, різні предмети побуту, одяг тощо. В господарських будівлях – сараї, клуні, вітряку – експонуються знаряддя праці, інший сільськогосподарський інвентар. Крім цього, на горюнівському подвір'ї можна побачити колодязь-журавель і рідкісний різновид льоху – шийну яму.

Горюни – невелика етнічна група, яка проживає на Путильщині. На думку більшості дослідників – це автохтонне давньослов'янське населення, яке зберегло унікальну самобутню культуру, мову й архаїчні риси в побуті.

Джерело: Укрінформ
Розділи: Новини культури

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути