chrome firefox opera safari iexplorer

29 червня – 131 рік від дня народження композитора Тадея Маєрського

29 червня 2020 о 06:59
uk.wikipedia.org

Відомий український композитор, піаніст, педагог Тадеуш (Тадей) Станіславович Маєрський народився у Львові. 

1911р. закінчив філософський факультет Львівського університету і водночас — Консерваторію Галицького Музичного Товариства  по класах фортепіано та композиції.

1912-14р.р. вдосконалював  майстерність гри на фортепіано у Лейпцігській консерваторії.    

До 1920 р. давав  концерти в Польщі — як соліст і в складі ансамблю. Разом з братом – Яном Маєрським, тенором, співаком Паризької опери — здійснив турне західноєвропейськими столицями (Белград, Відень, Будапешт). У Львові 1923р. дав кілька концертів зі співачкою А.Яновською. Від 1927р. виступав ускладі тріо з С. Кребсом та А. Шмаром.

Починаючи з 1920 р., викладав фортепіано і методику фортепіанної гри в Консерваторії  Галицького Музичного Товариства (ГМТ).  З 1927 р. –  професор вищого і концертного курсів ГМТ.

У 1910-і роки Тадей Маєрський створив Товариство аматорів музики і опери, писав музику, викладав  майстерність гри на фортепіано, виступав у пресі як музичний критик.    

У 1939—1941 рр. та 1944—1955 рр. Т.Маєрський викладав фортепіано у Львівській державній консерваторії. 

Маєрський – композитор приділяв увагу різним жанрам інструментальної та вокальної музики. У 1930-х роках він  спробував застосувати у своїх творах додекафонну техніку.й став одним з двох музикантів – не лише у Львові, а й загалом у цілій Польщі – які засвоїли цю складну композиторську техніку. (Додекафонія – техніка музичної композиції, за якої використовуються серії з «дванадцяти лише між собою співвідносних тонів». Її винайшов видатний австрійський музикант А.Шьонберг  на початку 1920-х років).

Головний додекафонний твір Т.Маєрського — «Симфонічні етюди» для великого оркестру — з успіхом виконувався у Львові й Базелі.  

 1948 р. композитора звинуватили у «формалізмі» з усіма політичними оцінками, характерними для епохи «соцреалізму».

Помер Т.С. Маєрський 16 жовтня 1963р. у Львові.

До спадщини композитора належать  музична комедія «Місс Елліс» («Блакитний вітер»); музика до вистав Е.Ростана «Далека принцеса», П.Рибіцького «Снігова ніч»; оркестровка незакінченої опери М. Леонтовича «На русалчин Великдень»; численні твори для фортепіано, скрипки з симфонічним оркестром та скрипки соло; твори для органа.

Т.Маєрський також є автором музично-педагогічних праць: «Школа гри на фортепіано», «Методологія гри на фортепіано», та статей про творчість відомих композиторів.

Підготувала Олена Бондаренко, 

Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна»

  

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути