chrome firefox opera safari iexplorer

Степан Тимошенко — син українського кріпака, який приніс світові прикладну механіку

23 грудня 2019 о 06:05
avia.academic.ru

На сайті Стенфордського університету, поряд з ім'ям Степана Тимошенка гордо красується титул «герой інженерії», адже саме йому належить вивчення явища прикладної механіки.Тривалий час вплив ідей українця був настільки потужним, що інженери між собою називали ці роки «ерою Тимошенко». Академії наук наперебій запрошували вченого — таких виявилось 16. Це ще раз підтверджує масштаб науковця.

Уже у 28 років Степан Тимошенко очолив кафедру опору матеріалів у Київському політехнічному інституті, а у 33 за підручниками «сина кріпака» навчалися кілька поколінь інженерів у багатьох країнах світу. Можливо, учений і залишився б в Україні, але постійна зміна політичної верхівки не залишала можливості займатися наукою.

Спочатку українця радо прийняла Європа, а потім переманили до себе Сполучені Штати — спершу Мічиганський університет, а далі — Стенфорд. Без його книжок не обходилося жодне будівництво висотних будинків, мостів чи літаків. Кращого спеціаліста з опору матеріалів, коливань та вібрацій не було.

Не меншої популярності здобув Тимошенко і в ролі викладача. Кожну лекцію він перетворював на вирішення конкретної інженерної проблеми. Часто навмисно робив помилки у рішеннях, чекаючи, доки студенти їх помітять. Потрапити до українця на курс вважали за честь.

Коли Тимошенко досягнув пенсійного віку, чемно написав заяву на звільнення, та в Стенфорді її розірвали на шматки і попросили залишитись. Українець викладав ще 10 років.

Джерело: ukrainemiroff.com
Розділи: Видатні постаті

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути