chrome firefox opera safari iexplorer

21 січня 1919р. українці Закарпаття вирішили приєднатися до УНР

21 січня 2021 о 06:04
oda.te.gov.ua

Цей день став доленосним у житті українців краю. У Хусті відбулося засідання Всенародного Конгресу (Зборів) українського населення Закарпаття, під час якого було ухвалене  рішення про злуку з Українською Народною Республікою.

У Конгресі взяли участь 420 делегатів і понад тисячу запрошених. Делегати представляли 175 міст і сіл із 400. Головуючим  було обрано  доктора Михайла Бращайка – відомого адвоката, одного з ініціаторів скликання Зборів.

За свідченнями очевидців, М.Бращайко звернувся до присутніх: «Куди ми хочемо прилучитися? До Угорщини? Чи, може, до Чехословаччини? Чи до України?» «До України!» — закричали делегати». Одностайне голосування завершилося  вигуками: «Слава!» та  співом: «Вже воскресла Україна, і слава, і воля…»

У протоколі Зборів зазначалося, що: «руський-український нарід» не визнає угорського закону про руську країну, як ухваленого «без його волі й без заступництва народу» і не скеровує послів до угорського парламенту. Збори створили «для ведення справ русько-українську народню Центральну Раду із сто членів», уповноважену представляти закарпатських українцв скрізь, де це потрібно, в їхніх інтересах. Головою Ради був обраний Михайло Бращайко, заступниками – Омелян Новицький, Євген Пуза, Іван Волощук. Була також сформована делегація, якій доручалося прибути до Києва та оголосити рішення Конгресу про об’єднання Закарпаття з Великою Україною.

22 січня 1919р.рішення Всенародних Зборів закарпатських українців  було оприлюднене на Софійській площі у Києві під час урочистого проголошення Акту Злуки Української Народної  Республіки та Західно-Української Народної Республіки.

  Олена Бондаренко

 

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути