chrome firefox opera safari iexplorer

“День Незалежності в Качанівці”

21 вересня 2010 о 12:28

24 серпня 2009 року з нагоди Дня незалежності у Державному історико-культурному заповіднику «Качанівка» відбулося відкриття відреставрованої центральної алеї заповідника за сприяння фонду Миколи Томенка «Рідна країна».

Після святкового відкриття, першими по алеї пройшли три пари молодят, які сьогодні святкують своє весілля. Таким чином, було відтворено легенду про розкішне весілля доньки промисловця та мецената господаря маєтку Павла Харитоненка. За історичними свідченнями очевидців, в день їхнього весілля вся алея від палацу до садибної церкви протяжністю 500 метрів була всипана цукром як символ майбутнього солодкого життя молодят.

На відкритті заступник Голови ВР Микола Томенко зауважив, що алею вдалося відреставрувати за сприяння народних депутатів Валерія Дубіля та Івана Куровського. «Сьогоднішня подія є прикладом того, що потрібно допомагати Україні, а не заробляти на ній. Це приклад того, як можна зробити добру справу власним коштом, а не коштом бюджету», — сказав віце-спікер.

Під час свого виступу М.Томенко наголосив, що «Качанівка» повинна стати не просто модним місцем для гулянь чи свят, але й територією для творчих зібрань. Я хочу, щоб з провінційного музею його перетворили на національний заповідник, місце спілкування української, а згодом і російської творчої еліти, своєрідну туристичну Мекку».

Нагадаємо, три роки тому М.Томенко виступив ініціатором проведення реставраційних робіт у цьому заповіднику, а 6 червня цього року він взяв участь у закладенні перших плиток на центральній алеї заповідника «Качанівка» та пообіцяв, що алея буде відкрита до 24 серпня 2009 року (Дня Незалежності).

Після урочистої ходи новою алеєю, Заступник Голови ВР привітав молодят, побажав їм легкої і щасливої спільної дороги та вручив цінні подарунки.

Історія проекту:

6 червня 2009 року Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко взяв участь у закладенні перших плиток на центральній алеї Державного історико-культурного заповідника «Качанівка».

Як відомо, три роки тому М.Томенко виступив ініціатором проведення реставраційних робіт у цьому заповіднику як в одному з найкрасивіших місць в Україні. Цей заповідник створений в 1981 році на основі палацового ансамблю парку дворянської садиби, заснованої у 1770-х роках. «За умови, що в Україні не збереглося багато замків чи фортець, є багато шляхетних знаменитих місць. «Качанівка» — це не просто було модне місце для гулянь чи свят, але й для творчих зібрань, — підкреслив він. — Я хочу, щоб з провінційного музею його перетворили на національний заповідник, місце спілкування української еліти, туристичну Мекку».

За його словами, протягом останніх років, коли Держава себе не так впевнено почуває, зупинилась реставрація музею, тому «необхідна спільна підтримка — і бізнесу, і політиків — щоб відтворити місце творчого спілкування, щоб все більше і більше людей сюди приїздило».

«Алея, що поєднує дворянську садибу з собором, якою прогулювались знамениті люди, серед яких були Микола Гоголь, Пантелеймон Куліш, Микола Костомаров, Тарас Шевченко, Михайло Глінка, Дмитро Яворницький та багато інших славетних митців, громадських і культурних діячів, після відновлення якісно покращить стан цього заповідника, — підкреслив М.Томенко. — Білі доріжки для наречених, що приходять сюди, допоможуть зафіксувати історизм і романтизм створення їх сім´ї».

На його думку, також необхідно значно покращити експозицію музею, наповнити відповідними тому часові експонатами, та, головне, ще відремонтувати 30км дороги, яка веде до заповідника. На ці роботи меценатами вже виділено понад півмільйона гривень. «Я вірю, що один з кращих історико-архітектурних об´єктів стане достатньо серйозним маршрутом вихідного дня, який можна реалізовувати з Києва, та місцем, з якого будемо відроджувати українську культуру», — наголосив він.

Микола Томенко пообіцяв, що алея буде відкрита до 24 серпня 2009 року (Дня Незалежності).

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути