chrome firefox opera safari iexplorer

Платних послуг для студентів побільшало

23 вересня 2010 о 23:32

Кабінет Міністрів ухвалив кілька постанов, що стосуються освіти, серед яких — перелік платних послуг, що можуть надаватися у вузах.

У переліку є як ті, що вже давно є платними (приміром, ламінування, ксерокопіювання або одержання другої вищої освіти), а також нові («пеня» за пропущені заняття і за послуги бібліотек у неробочий час).

За словами студентів, неофіційно в деяких вузах за це вже давно беруть гроші. На думку керівництва вузів, платні послуги — рішення правильне. «Викладачу за понаднормову роботу потрібно платити? Так», — упевнений ректор Тернопільського педуніверситету Володимир Кравець.

Студенти нововведеннями незадоволені, але відзначають, що «розкривати гаманець» звикли. «У нас пропуск заняття з неповажної причини — 28 гривень», — розповідає студентка з Національного медуніверситету.

Відповідно до Постанови КМУ, платним стає також зовнішнє незалежне оцінювання (тестування). «Природно, це стосується не всіх тестів», — пояснила заступник міністра освіти Ірина Зайцева. «Основні три предмети будуть безкоштовними, але якщо людина хоче складати більше або хоче поліпшити свій результат за минулий рік, вона має платити за це», — пояснила вона.

Платною стане і студентська (курсантська та інші) форма у вузах, де вона потрібна. Хоча, частіше, за неї курсанти платять і так. «У нас тільки сироти одержують форму безкоштовно. Інші платять близько тисячі гривень за комплект», — розповідає перший проректор НАУ Максим Луцький.

У подальших планах Міносвіти — повернути вступні іспити у вузах разом з тестуванням, а також позбавляти стипендії студентів за трійку у заліковці.

Варто нагадати, що прем`єр Микола Азаров раніше оголосив про необхідність регулярно проводити перевірки якості знань українців після закінчення навчання у вищих навчальних закладах. «Необхідно провести оцінку якості отриманих випускниками знань. Такі перевірки необхідно проводити як на останніх курсах (навчання), так і через 3, 5 і більше років після закінчення вузів», — сказав Азаров.

Матеріал з сайту http://www.pravda.com.ua

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути