chrome firefox opera safari iexplorer

Ювілей Драгоманова відзначатимуть в Україні та Болгарії

13 січня 2011 о 10:36

Україна та Болгарія домовилися про спільну організацію відзначення 170-річчя з дня народження визначного громадського діяча і вченого Михайла Драгоманова у вересні 2011 року.

Про це повідомив Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко після зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Болгарії в Україні паном Дімітаром Владіміровим.

Заступник Голови Українського парламенту поінформував, що він, разом зі своїми колегами народними депутатами В.Зубановим та В.Петренком, зареєстрували у парламенті Проект Постанови «Про відзначення 170-річчя з дня народження видатного українського письменника, публіциста, історика, громадського діяча Михайла Петровича Драгоманова», в якій запропонували провести відзначення даної річниці на державному рівні.

У Постанові, зокрема, пропонується вжити заходів для забезпечення ремонту Гадяцької спеціалізованої школи імені Михайла Драгоманова; здійснити упорядження вулиць, яким присвоєно ім'я Михайла Драгоманова; окрім того, забезпечити організацію тематичних виставок та показ тематичних теле- і радіопередач, присвячених життю та діяльності цього видатного вченого, а також сприяти виданню повного зібрання праць Михайла Драгоманова та спогадів про нього.

Микола Томенко також висловив сподівання, що 170-річчя з дня народження Михайла Драгоманова буде широко відзначатися в обох країнах. Він наголосив, що Драгоманов відомий своєю громадською та науковою діяльністю як в Україні, так і в Болгарії.

Як відомо, Михайло Драгоманов певний час жив і працював у Болгарії, де займав місце професора Софійського університету, а бібліотека вченого лягла в основу університетської книгозбірні, що й нині носить його ім´я. М.Драгоманов зробив цінний внесок у становлення освіти і науки цієї країни. У Болгарії він помер і похований.

В свою чергу, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Болгарії в Україні пан Дімітар Владіміров висловив підтримку у проведенні відповідних заходів.

Зокрема, була виловлена готовність проведення наукової конференції в Софійському університеті, де свого часу працював Михайло Драгоманов, а також готовність залучити вчених і дослідників творчості М.Драгоманова на відповідну конференцію у місті Києві та урочисті заходи на Полтавщині, батьківщині відомого наукового діяча.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути