chrome firefox opera safari iexplorer

У Полтаві відзначають 170-річчя від дня народження Драгоманова

30 вересня 2011 о 14:23

30 вересня 2011 року виповнюється 170 років з дня народження видатного українського письменника, публіциста, історика, громадського діяча Михайла Петровича Драгоманова.

Сьогодні Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко перебуває з робочою поїздкою у місті Полтава, де бере участь у заходах по відзначенню 170-річчя від дня народження Михайла Драгоманова.

Зокрема, віце-спікер парламенту зустрівся зі студентами та викладачами Полтавського національного педагогічного університету імені В.Короленка, яким презентував книгу, в якій вперше зібрана повна наукова бібліографія робіт М.П.Драгоманова, бібліографічний покажчик якої складає 6 тисяч 60 позицій.

Видання здійснено Київським національним університетом імені Тараса Шевченка, упорядник та голова редакційної колегії – Івана Гриценко. Микола Томенко, як член редакційної колегії видання, розповів, що це — перша найповніша бібліографія Михайла Драгоманова. Він нагадав, що у свій час відомий львівський вчений дослідник Мирослав Мороз підготував  першу версію бібліографії, яка не була опублікована, а тепер спільними зусиллями вдалося вперше видати це найповніше академічне видання М.Драгоманова. Він також нагадав, що в минулому році побачила світ книга «Михайло Драгоманов: Автожиттєпис».

Під час урочистостей віце-спікер також заявив, що позитивно оцінює підготовку до відзначення 170-річчя з дня народження Михайла Драгоманова на Полтавщині. За його словами, на достатньо високому рівні проходить відзначення ювілею у Полтаві і на малій батьківщині видатного українського письменника – Гадячі. Натомість в Києві, наголосив політик, влада діє так, як діяла протягом останніх двох років. «Для влади авторитетів ні Тараса Шевченка, ні Лесі Українки, ні Михайла Драгоманова як завжди немає», — сказав він.

М.Томенко наголосив, що не дивлячись на те, що ще в квітні Парламентом за його ініціативи була ухвалена Постанова «Про відзначення 170-річчя з дня народження видатного українського письменника, публіциста, історика, громадського діяча Михайла Петровича Драгоманова», належного рівня відзначення на загальнонаціональному рівні, як завжди, немає.

«Сумно, але показово, що українські інтелектуали, історики, філософи не є значимими і важливими для теперішньої української влади. Але тим не менше на рівні місцевої влади та громадськості відзначення відбувається і переконаний, що все більше людей дізнається про цього великого європейця Михайла Драгоманова», — сказав віце-спікер.

Перес-служба М. Томенка

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути