chrome firefox opera safari iexplorer

У вересні на державному рівні відзначать ювілей Драгоманова

02 лютого 2011 о 14:46

Верховна Рада України ухвалила Постанову «Про відзначення 170-річчя з дня народження видатного українського письменника, публіциста, історика, громадського діяча Михайла Петровича Драгоманова» (реєстр. №7178).

Відповідно до документа, заплановано у вересні 2011 року урочисто відзначити на державному рівні 170-річчя з дня народження Михайла Драгоманова.

Постановою, зокрема, рекомендовано уряду:

  • утворити організаційний комітет з підготовки та проведення заходів щодо відзначення на державному рівні 170-річчя з дня народження Михайла Драгоманова;
  • розробити та затвердити план заходів щодо відзначення на державному рівні 170-річчя з дня народження Михайла Драгоманова, вирішити питання щодо його фінансового та матеріально-технічного забезпечення;
  • до 1 вересня 2011 року вжити заходів для забезпечення ремонту Гадяцької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 2 імені Михайла Драгоманова;
  • до 30 вересня 2011 року здійснити упорядження вулиць, яким присвоєно ім'я Михайла Драгоманова;
  • забезпечити організацію тематичних виставок, присвячених життю та діяльності Михайла Драгоманова;
  • сприяти виданню повного зібрання праць Михайла Драгоманова та спогадів про нього.

Документ також містить рекомендації Державному комітету телебачення і радіомовлення України - організувати показ тематичних теле- і радіопередач, присвячених життю і діяльності Михайла Драгоманова та забезпечити висвітлення в засобах масової інформації заходів, що проводитимуться у зв'язку з відзначенням 170-річчя з дня його народження; Полтавській обласній державній адміністрації та Полтавській обласній раді — подати до організаційного комітету з підготовки та проведення заходів щодо відзначення на державному рівні 170-річчя з дня народження Михайла Драгоманова пропозиції щодо вжиття відповідних заходів.

Виступаючи під час розгляду цієї Постанови у сесійній залі, один з її авторів, Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко звернув увагу на те, що 2011 рік є не лише роком 20-річчя незалежності України, а й роком, в який відзначатимуться багато значимих ювілейних дат.

Він нагадав, що парламент вже підтримав ініціативу відзначення 140-річчя з дня народження Лесі Українки. «Як ви знаєте, це братні родини: Михайло Драгоманов рідний дядько Лесі Українки і вона вважала його своїм духовним вчителем і наставником. І звичайно було б корисно і для науковців, і для громадських діячів цей рік присвятити більш доскональному вивченню творчості та ідей, і родини Косачів, і родини Драгоманових», — сказав М.Томенко.

Окрім того, віце-спікер зазначив, що Михайло Драгоманов «важлива і шанована людина в Болгарії». М.Томенко нагадав, що Михайло Петрович один із засновників Софійського університету, він довгий час жив і працював у Болгарії, там він помер і похований.

Заступник Голови парламенту повідомив, що Болгарська сторона зацікавлена активно пропагувати діяльність цього визначного вченого та висловила свою підтримку у проведенні відповідних заходів. Зокрема, за його словами, була озвучена готовність проведення наукової конференції в Софійському університеті, а також готовність залучити вчених і дослідників творчості М.Драгоманова на відповідну конференцію у місті Києві у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка та Київському педагогічному університеті імені Михайла Драгоманова. Микола Томенко також повідомив, що урочисті заходи пройдуть і на батьківщині відомого наукового діяча, Полтавщині.

«Вважаю доречним на державному рівні синхронізувати таку діяльність, і щоби ми в рік 20-річчя незалежності вшанували тих визначних інтелектуалів, вчених, громадських діячів, які приклалися до того, щоби Україна як держава відбулася, і приклалися до того, щоб українська історія, культура, політологія, філософія була знаними не лише в Україні, а й за її межами», — підсумував Микола Томенко.

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути