Останній тиждень перед Великим постом в Україні, та й у всіх сусідніх з нами країнах, завжди був святковим. Відзначали завершення зими, зустрічали весну і готувалися до найсуворішого посту.
Останнім часом у ці дні влаштовували народні гуляння, до яких пекли млинці, через це свято називають Масляна. Проте народознавці стверджують, що це не наше автентичне свято, а запозичене у білорусів та росіян.
В Україні ж у давнину замість Масляної відзначали Колодія, а головною стравою були вареники з сиром та сметаною.
Відомий етнограф Галина Лозко у книзі «Українознавство» пише, що Колодій — символ родючості, шлюбу, любові чоловіка до жінки. У давнину у цей тиждень старші жінки жартома «карали» тих молодих парубків, які протягом року не знайшли собі пари і не одружилися.
Неодруженим парубкам чіпляли колодку, яку виготовляли спеціально для цього обряду, обплітали її стрічками, квітками. Цю «відзнаку» парубок повинен був волочити за собою, поки не дасть жінкам відкупного, тобто не пригостить за таку честь, яку вони влаштували для нього. Такі обряди мали виховне значення, примушували замислитись про продовження роду, сприяли пошукам нареченої.
Не дарма головною стравою на Колодія були вареники з сиром.
Етнографи стверджують, це свято походить ще з дохристиянських часів, у святкуваннях Колодія простежуються елементи глибинних вірувань, коли найбільшим божеством була матір-прародителька. Вареник пов’язують з культом місяця, який символізує жіноче начало, плодючість та продовження роду.
Наступного тижня у всіх містах, містечках та селах готуються прощатися з зимою.
Кожен зможе обрати, з вареником чи млинцем зустрічати весну. Так, у столиці вже оголошено про те, що місцева влада влаштує Масляну на території Експоцентру (колишня ВДНГ), а у «Мамаєвій Слободі» вже анонсовано проведення Колодія.