chrome firefox opera safari iexplorer

Гоголівську премію оримав Олег Вергеліс

19 березня 2011 о 10:45

Гоголівська премія-2011 знайшла лауреата. Ним став Олег Вергеліс з твором «Антираневська». За словами автора, це — хроніка українських культурних подій, що відбувалися протягом останніх 5 років.

«Тут є про прем’єри, тут є про телебачення, тут є про постаті, які дорогі і які мене обурюють. От книжка-мозаїка. Я її називаю поближче до жанру — лірична публіцистика. Я дуже вдячний Миколі Васильовичу Гоголю, який над нами — він все бачить. Думаю, він погодиться з таким вибором», — каже письменник Олег Вергеліс.

Гоголівську премію українським літераторам вже третій рік поспіль вручає відомий російський письменник Віктор Єрофеєв. Каже, що, незважаючи на доступність творів в мовному плані, широкий загал російських читачів наврядчи когось знає з сучасного українського літпростору.

«У Росії українська, як і багато інших зарубіжний літератур — популярна серед любителів літератури. Поки що більш відомого, ніж Шевченко нема», — каже російський письменник Віктор Єрофеєв.

Водночас, колега по перу Василь Шкляр наполягає: український письменник пише українською!

«Приналежність письменника визначає насамперед — мова. Через те я скептично ставлюся, коли говорять, наприклад, про Андрія Куркова як про українського письменника, який пише російською. Так само і про інших, і про Анатолія Крима — я в вічі це кажу хлопцям», — сказав цьогорічний лауреат Шевченківської премії Василь Шкляр.

Нагадаємо, Гоголівська премія була заснована у 2007 році Спілкою письменників України. Її щороку отримують українські літератори, які пишуть російською.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути