chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні започатковано нову літературну премію

28 листопада 2011 о 14:27

У Житомирському університеті започатковано літературну премію Валерія Шевчука (диплом і почесна відзнака).

Вона вручатиметься щороку у квітні в Інституті філології та журналістики Житомирського державного університету імені Івана Франка письменникам з України або інших країн за кращу книгу прози, видану українською мовою за попередній календарний рік. Про це йдеться у Положенні премії, опублікованій в Українській літературній газеті.

Номінуватися на премію Валерія Шевчука будуть книги прози українською мовою, які «відповідають високим художнім критеріям і є зразком оригінального стилю, культури мови та несуть гуманістичні ідеали».

Список претендентів формується українськими літературознавцями, кафедрами української літератури вищих навчальних закладів та обласними організаціями Національної спілки письменників України.

Лауреата Премії визначає експертна рада у кількості 7 осіб, склад якої затверджується щорічно директором Інституту філології та журналістики ЖДУ за поданням кафедр українського літературознавства та компаративістики й новітньої української літератури та соціальних комунікацій.

Детальну інформацію про щойно започатковану літературну премію можна буде дізнатися на спеціально створеному сайті Житомирського державного університету «Премія Валерія Шевчука».

Автор премії, відомий письменник Валерій Шевчук підкреслив, що Премія підноситиме престиж художніх творів, у центрі уваги яких буде людина, з її проблемою вибору, її інтелектуальним, емоційним і соціальним світом.

Довідка

Фото газети День

Валерій Шевчук — український письменник-шістдесятник, майстер психологічної прози, автор низки літературознавчих та публіцистичних праць.

Його твори — своєрідні дослідження природи речей. Але центром досліджень письменника завжди залишається людина — чи то людина в замкненому просторі, чи то людина, яка мандрує широким світом у прагненні пізнання.

Він автор книг: «Набережна 12», «Середохрестя», «Пізнаний і непізнаний Сфінкс», «Григорій Сковорода сучасними очима», «Вечір святої осені», «Книга історій», «Син Юди», «На полі смиренному», «Дім на горі», «Маленьке вечірнє інтермеццо», «Барви осіннього саду», «Три листки за вікном», «Камінна луна», «Птахи з невидимого острова», «Мисленне дерево», «Дзиѓар одвічний», «Панна квітів. Казка моїх дочок», «Стежка в траві. Житомирська сага», «У череві апокаліптичного звіра», «Юнаки з вогненої печі: записки стандартного чоловіка» та ін.

Валерій Шевчук є автором близько 500 наукових і публіцистичних статей з питань історії літератури, дослідником і перекладачем сучасною українською мовою творів давньоукраїнської літератури. Також він працює над актуалізацією старокиївської літературної тематики та літератури середньої доби.

«Рідна країна»

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути