chrome firefox opera safari iexplorer

За Україною закріпили кириличний домен .укр

02 березня 2011 о 15:52

Компанія ICANN оголосила про те, що національний домен .укр пройшов перевірку і зможе в найближчому майбутньому використовуватися в Україні.

Для отримання таких доменів необхідно виконати декілька умов. Назва не повинна містити латинські символи, а навпаки потрібно використовувати алфавіт мови, офіційно визнаний на території держави.

Також домен повинен відповідати деяким технічним вимогам, які визначають фахівцями DNS і IDN (Internationalized domain name).

Підготовка до перевірки проходить в три етапи. Спочатку в країні обирають, який домен вони хочуть отримати, і яка організація буде ним завідувати. Крім цього паралельно відбувається підготовка всіх необхідних документів.

На наступному кроці ICANN проводить перевірку, використовуючи описані вище технічні та лінгвістичні критерії. Якщо домен відповідає всім вимогам, то держава одержує у своє розпорядження національний домен державною мовою.

Вже 25 країн пройшли перевірку домену в ICANN, і 17 з них отримали новий домен, а що залишилися близькі до завершення всіх формальностей.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути