chrome firefox opera safari iexplorer

Короткий життєпис книги (Всесвітньому дню книги присвячується)

23 квітня 2011 о 07:02

Книга – це посудина, яка нас наповнює, але сама не порожніє.
А. Декурсель

Ніхто сьогодні не уявляє свого життя без неї – паперової, електронної, аудіокниги... А тим, хто не читає, розповідають інші. Адже ніщо так не розширює межі власного світу, як книги. Від виникнення письма і до сьогодні вони були, є і будуть мірилом розвитку людства загалом та кожної людини зокрема. Книга – унікальне явище світової цивілізації.

Праобраз книги

http://chitatetocruto.blogspot.com

Не секрет, що саме культурі Древнього Сходу ми завдячуємо народженням книги та першим системам письма, що виникли в Шумерії, Єгипті, Китаї та Індії. Першокниги створювалися на камені, табличках, виготовлених з випаленої глини, бамбукових дощечках, висушених пальмових листках, черепашкових панцирах, папірусі, пергаменті, кольорових плетінках, шнурках і навіть на кістках тварин, що приносилися в жертву.

Наприклад, одна з найстаріших книг на камені – закони вавилонського царя Хаммурапі (1792—1750 р. до н.е.), що складаються з 282 статей, висічених на чорних базальтових стовпах, які були споруджені у всіх містах його могутньої держави.

Шумерська, або вавилонська, книга складалася з десятків пронумерованих глиняних табличок.

У 4-3-му тисячолітті до н.е.в Древньому Єгипті виникає книга у формі сувою з папірусу.

Народження сучасної «книги-кодексу»

http://natural_colours.livejournal.com

Лише в період християнізації писемної культури у Візантії з'явилася нова форма книги. На зміну сувою приходить книга, яка зовні має цілком сучасну форму – це сфальцазовані зошити у вигляді так званого «кодексу». Матеріалом для письма використовується віск або пергамент.

У Китаї з 6-8 століть способом ксилографії (різьблення по дереву) виготовлялися цілі сторінки текстів. Пізніше китаєць Бі Шен у 1041—1049 рр. використовував рухомі розбірні літери для друку з допомогою матриць і пуансонів.

Перші паперові книги з'явилися в Європі лише в ХІІІ ст. Одна така книга могла виготовлятися 5-7 років, тому мала велику цінність. А 30 вересня 1452 року в друкарні Йоганна Гутенберга вийшла в світ перша у Європі справжня солідна книга – Біблія. За першим разом було надруковано 180 примірників, з яких дотепер залишилося тільки 48.

Витоки української книги

http://www.ladaportal.com

До появи першодруків в Україні рукописна книга була справжнім витвором малярства. Такою пам'яткою є рукописне Пересопницьке Євангеліє, складене в 1556—1561 рр. у Заславі при монастирі св. Трійці, що було оздоблене орнаментикою української флори.

Ще у 1491 році в краківській друкарні Швайпольта Фіоля з'явилися перші книги, друковані кирилицею, – «Осьмигласник», «Тріодь цвітна» та «Часословець». А у 1574 році Іван Федоров надрукував у Львові книгу «Апостол» (хоча є дані, що років за 20 до того вже з'явилися книги невідомих львівських друкарів). Проте, саме «Апостол» вважається українським першодруком, від якого прийнято вважати започаткування друкарства в Україні.

Окрім «Апостола» Іван Федоров видає навчальні книги з граматки. Таким зразком є «Буквар», надрукований у 1574 році.

Найвідомішими тоді українськими друкарнями стали Львівська братська (заснована 1573), Острозька (1560), Києво-Печерська (1606), Почаївська (1618) та інші.

Цікаво! Чи знали ви, що тривалий час французькі королі присягали на Реймському Євангелії, яке з приданим привезла до Франції Анна, дочка Ярослава Мудрого, коли виходила там заміж? Аналіз кириличного тексту Реймського Євангелія показав, що ця книга була написана у Київській Русі ще в першій половині XI століття. Сьогодні вона є національною французькою реліквією.

Електронна книга: загроза чи порятунок?

http://gvpl.at.ua

Феномен електронної книги швидко перевернув поняття книги як такої… Сьогодні цей диво-пристрій став загальнодоступним у світі читачів. Чимало країн вже позбавило своїх школярів важелезних ранців, запровадивши у школі електронні підручники.

Останнім часом у декількох українських містах теж почали використовувати подібні пристрої для учнів.

Наприклад, 18 квітня в Івано-Франківську, презентували електронний підручник-Pocketbook. Він може вміщувати до 10-ти тисяч книжок та важить близько півкілограма. Як кажуть представники компанії-виробника, пристрій виготовлено спеціально для навчання у школі, тому він не псує зір та простий у користуванні. Коли електронними підручниками забезпечать всіх українських школярів, сказати важко, оскільки нинішня ціна цього новаторства – понад 400 доларів.

З одного боку, такі книги запобігають вирубці дерев, вони компактні, оперативні, легкі у роботі зі змістом, відкривають великі можливості накопичення цілих бібліотек під одним дисплеєм або прямого доступу в Інтернет. З іншого – залежать від енергоресурсів, Інтернету або інших технічних пристроїв, з яких завантажується інформація. До того ж, існують відомі недоліки «електронного» паперу порівняно зі звичайним…

Технології з кожним днем пропонуватимуть нові можливості. Наприклад, операційна система Android, на базі якої працює чимало «гаджетів», вже не потребує накопичення даних. Вона дозволяє одразу отримувати контент за запитом – доступ до тисяч бібліотек одночасно. Це вже загальновизнаний тренд майбутнього.

Можна, звичайно, користуватися електронними книгозбірнями, сидіти у віртуальних бібліотеках, поповнювати лави он-лайн читачів... Але чи не втратимо тоді ми відчуття «справжності», реальності, зв’язку з минулим, а також того естетичного задоволення і відчуття таємничості, яке може приносити лише «жива» книга?!

Світлана Майструк, «Рідна країна»

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути