chrome firefox opera safari iexplorer

В Музеї Гончара відкрилася мандрівна мультимедійна виставка

01 квітня 2011 о 01:33

31 березня 2011 року відкрилася мандрівна мультимедійна виставка «Смітсонівський фольклорний фестиваль: культура народу, від народу і для народу». Виставка демонструється в Національному центрі народної культури «Музей Івана Гончара».

Смітсонівський фольклорний фестиваль (Smithsonian Folklife Festival) був започаткований в США у 1967 році, на хвилі руху етнічних досліджень. З того часу він щорічно проходить у столиці США, на Національному Молі між Капітолієм і Вашингтонським меморіалом, в оточенні комплексу національних музеїв Смітсонівського інституту.

Фестиваль триває десять днів, його проводить Смітсонівський центр фольклору і культурної спадщини. Фізичних відвідувачів фестивалю – близько мільйона осіб, а віртуальних – ще 40 мільйонів. Такою була філософія «батьків-засновників» фестивалю: винести музей із тісних засклених вітрин на широкі терени реального життя.

За останнє десятиліття, разом із розмаїттям національних програм Америки, фестиваль висвітлював культури Румунії, Південної Африки, Бермудів, Шотландії, Малі, Гаїті, Оману, Канади, Північної Ірландії, Бутану й Уельсу, країн Шовкового Шляху.

Знаменним є факт офіційного запрошення України до участі у Смітсонівському фольклорному фестивалі в 2014 році, до 200-річного ювілею Тараса Шевченка. Також у найближчі два роки до виходу на Мол готуються Колумбія, Бахрейн і Росія.

Виставка «Смітсонівський фольклорний фестиваль: культура народу, від народу і для народу» умовно представляє собою Національний Мол, по периметру якого на фотоколажних планшетах представлено міжнародні програми різних років та ідейні засади фестивалю. Мультимедійну складову забезпечують відеофільми та аудіозаписи окремих виступів. Усі матеріали надані Смітсонівським центром фольклору і культурної спадщини.

У презентації взяли участь Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Джон Тефт, Президент Американо-української бізнесової ради Морган Вільямс, Голова Наглядової ради Міжнародного благодійного фонду «Україна 3000» Катерина Ющенко, Фулбрайтівський дослідник у Смітсонівському центрі фольклору і культурної спадщини, куратор виставки Ігор Пошивайло, поет і громадський діяч Іван Драч, куратор Центру фольклору і культурної спадщини Смітсонівського Інституту Джеймс Дойч.

Додала Катерина Зоркіна

«Рідна країна»

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути