chrome firefox opera safari iexplorer

«Ефект Моцарта» у Дніпропетровську

06 травня 2011 о 09:42

Музиканти Леся і Віталій Рожкови стверджують, що класична музика має цілющі властивості, і пропонують дніпропетровцям переконатися в цьому особисто. 8 травня в Художньому музеї вони дадуть перший концерт із серії «Ефект Моцарта».

Кілька років тому американські медики провели експеримент: посадили три групи людей в різні кімнати, в кожній з яких грала своя музика, потім їм запропонували відповісти на тестові питання, і краще за все з завданнями впоралися ті, хто перед цим слухали класичні твори. «Тобто, якщо регулярно слухати класичну музику, можна підвищити свій IQ», — переконана піаністка Леся Рожкова.

На думку деяких дослідників, класика також допомагає боротися зі стресами, депресіями, головними болями. «Людина, слухаючи класичну музику, не тільки отримує задоволення — змінюється її самопочуття», — говорить кларнетист Віталій Рожков. Цей феномен і отримав назву «ефект Моцарта».

Почувши про те, що в Харкові та Одесі їхні колеги-музиканти вже проводять «лікувальні» концерти, Леся і Віталій вирішили реалізувати такий проект і в Дніпропетровську.

Особливо вони сподіваються побачити на своїх музичних вечорах майбутніх мам — на них, впевнена пара, прослуховування класичних творів позначиться особливо сприятливо. Леся каже, що перевірила це на собі: під час вагітності вона багато слухала класики і найчастіше — твори Моцарта, тому почувалася добре. Їх син, трирічний Коля — дуже творча, допитливий і рухлива дитина, і в цьому Рожкови теж бачать заслугу класичної музики.

Надіслала прес-служба Дніпропетровського художнього музею, фото Володимира Таразевича

«Рідна країна»

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути