chrome firefox opera safari iexplorer

У Львові проходить Батярський фестиваль

02 травня 2011 о 12:27

Батярський фестиваль у Львові. Його започаткували як першотравневу альтернативу традиційним демонстраціям. Гуляння та розваги тривають відучора.

У перші два дні травня у Львові усі від малого до старого перевтілюються у батярів. Можна навчитися танцювати батярських танців, чи говорити батярською гварою, побешкетувати, напитися пива і за це отримати справжнє посвідчення батяра. Фестиваль проходить вже другий рік.  Шістдесяти-восьми-річний Сергій Глєбов каже — батярує усе життя, тільки колись це називалося по-іншому.

Сергій Глєбов: «Меня називали стілягою – то що не батяр?, хулігани були тоже, сараї, трамвайщики, газовики, то все було наше, потім були металісти, вони теж батяри».

Данило Лімарев, батяр канцелярії: «Вік різний, як від молодших три рочки, так і до 70-80. Це люди, які мають досвід в шістдесяті-сімдесяті роки вони були батярами і також продовжують цю традицію».

Пан Ілько та пані докторова виконують бажання гостей батярського свята. Кажуть, від охочих не можуть відбитися, адже плата символічна.

У рамках свята відбулася демонстрація. Молодь виступала проти абсурду, вигукуючи безглузді гасла.

Кожний прийшов із плакатом, на якому написав те, що хоче сказати світові. Основне гасло  демонстрантів "Серед всяких ізмів, вибираємо Азм."

Назар Матківський, координатор акції: «Ми зрозуміли, що всі позитивні речі такі як оргазм, сарказм, чи ще щось закінчується на азм, тому ми обрали таке гасло».

Як зазначив Андрій Сидор організатор свята, «щодо батярів побутує стереотип, як бандитів і хуліганів, тому ми і придумали це свято — показати іншу сторону батярства. Зокрема це багатий міський фолькльор, відповідна гвара, пісні і відповідний стиль одягу».

День Батяра продовжать святкувати у Львові ще й у понеділок.

 

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути