chrome firefox opera safari iexplorer

В Криму влаштували свято морепродуктів

02 липня 2011 о 16:06

Перший фестиваль мідій відкрили в Севастополі в одному з ресторанів біля моря.

Головна фішка свята — живі чорноморські мідії. До рук шеф-кухаря вони потрапляють прямісінько з відкритого моря, де облаштована спеціальна морська ферма.

“Мідії зі всім добре смакують, це чистий білок, білковий продукт. В нього свого яскраво вираженого смаку не має, і тому він зі всім смакує”, — каже шеф-кухар Олександр Єрмаков.

Зберегти мідію свіжою справа не з легких. В Криму майже неможливо зустріти у широкому продажі свіжі мідії, адже термін їх придатності після вилову лише 3 доби при температурі від 2 до 8 градусів. Тож мережі торгівлі просто не беруться реалізовувати свіжий делікатес, значно охоче працюють з замороженим продуктом. Аби самотужки встановити чи свіжа мідія достатньо постукати по молюску.

“Достатньо постукати по мідії, якщо вона закрилася, значить вона жива. Якщо цей процес затягується, або взагалі не закривається – тоді цю мідію потрібно викинути і не готувати”, — каже керівник ферми мідій Оксана Вялова.

Найпростіший спосіб приготування мідій — підсмажити їх на решітці. Але для фестивалю кухар розробив чотири рецепти, в яких поєднав італійську, французьку та японську кухні. Подавали мідії з томатами, базиліком, блакитним сиром та білим вином. За словами шеф кухаря, якщо сама мідія готуються кілька хвилин, то для приготування одного з соусів йде більше 6 годин.

“Біле вино підігріваємо, додаємо білу цибулю, кладемо мідії, кусочок вершкового масла, дві хвилини і вони готові”, — каже шеф-кухар Олександр Єрмаков.

До фестивальних справ сомельє підібрали спеціальні вина. Напій треба обирати зважаючи на смакові якості соусу, що використовується у приготуванні.

“Мідії зажарені на залізі мають дуже сильний смак, тому вино повинне бути дуже насичене. Якщо мідії приготовані з соусом і він дуже має тонкий елегантний смак, тоді потрібно підбирати вина легкі і не дуже насичені”, — каже сомельє фестивалю Павло Швець.

Посмакувати свіжими мідіями зібралось чимало охочих.

“В нас були з винним соусом та томатами. Мені сподобався соус, було дуже непогано з томатами”, — каже турист Геннадій Логінов.

“Відчувається, що вони дійсно ніжні, соковиті та свіжі”, — каже туристка Людмила Дьяконова.

Фестиваль мідій триватиме у місті два дні, а восени його проведуть ще раз

 

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути