chrome firefox opera safari iexplorer

86-річний фольклорист підготував до друку 40 томів казок

03 серпня 2011 о 15:03

Наступного року фольклорист 86-річний Микола Зінчук з села Довгопілля Путильського району Чернівецької області подаватиме документи на здобуття Нобелівської премії з літератури.

«Цього року хочу закінчити роботу над 40-томним зібранням українських казок. Одразу після цього подам документи на отримання Нобелівської премії», — розповів він кореспонденту Gazeta.ua.

«Зараз казки англійською перекладає моя знайома. На розгляд відправимо їх у дерев'яному різьбленому ящику. Я вже замовив його в Косівському художньому інституті. Він дуже красивим буде. Хочу, щоб і за кордоном знали про нашу культуру», — додав він.

Микола Зінчук 36 років збирає казки по всіх регіонах України.

«Коли я вчителював у Рукшині Хотинського району, з учнями на 2-3 тижні їздили у Карпати займатися краєзнавчим туризмом. Назбирав там кілька казок і пісень й поїхав до Київського інституту мистецтвознавства, фольклору та етнографії. Директор переглянув мої записи і сказав: „Матеріал цікавий. Бачу, ви можете робити цю роботу. А це ліпше, ніж горілку пити“. Відтоді ходжу по селах і збираю казки», — розповів фольклорист.

«36 років я не мав ні вихідних, ні свят, ні відпусток», — додав він.

Микола Зінчук літературно опрацював та підготував до друку 40 томів казок.

«Видавав їх за власні кошти. Тепер гроші закінчилися. Надруковані книжки лежать на складах у видавництвах. Книготорговці готові зайнятися розповсюдженням. Просять кожного тому по 20 примірників. Порахував, що мені знадобиться 20 років, щоб у такий спосіб продати всі примірники. А в мене стільки часу немає. Не раз звертався до влади. Просив, щоб книги закупили для бібліотек. Та з міністерства освіти написали, що ці книги їм непотрібні. Вони беруть лише ті, які є у шкільній програмі. Писав листи Ганні Герман, Миколі Азарову, Володимиру Яворівському, Борису Олійнику. Відповіді від них не отримав. Лише Яворівський написав, що співчуває, але допомогти не може», — поділився Микола Антонович.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути