chrome firefox opera safari iexplorer

Етнографічна велоекспедиція Ужгород-Луганськ 44 дні збиратиме народні пісні

01 серпня 2011 о 17:47

Сьогодні, 1 серпня, прес-конференцією в Ужгородському прес-клубі стартував культурний проект – етнографічна велоекспедиція «Двоколісні хроніки – 2. Країна скарбів».

Учасники проекту — музиканти київського етно-гурту «Фолькнери» мають намір здійснити велоподорож Україною із заходу на схід з довжиною маршруту 2011 км, – передає кореспондент ЗІКу.

Експедиція стартувала в Ужгороді 1 серпня і завершиться 13 вересня в Луганську.

Музиканти Володимир Муляр, Ірина Гаврилець та Юлія Совершенна розповіли, що вирішили завітати в найглибші, найвіддаленіші куточки України, щоб знайти там справжні скарби – рідкісні, первинні зразки українських пісень, які у подальшому увійдуть до репертуару гурту «Фолькнери».

«Країна скарбів – це земля по обидва боки Дніпра, яку населяють люди з багатющим культурним надбанням і найпрекраснішими піснями, – розповіла Ірина Гаврилець. – Знайти серед цих пісень рідкісні перлини, справжні дорогоцінності, деякі з яких майже забуті і трапляються лише в одиничних екземплярах, – мета трьох людей на велосипедах, які вирушають на пошуки через всю країну».

Ірина також розповіла, що під час експедиції музиканти ведуть аскетичний спосіб життя – ночують не в готелях, а в наметах, харчуються простою їжею, знаходячи найбільшу радість у спілкуванні з людьми тих поселень, які проїжджають.

Попередня експедиція «Фолькнерів» довжиною 3300 км тривала Румунією, Болгарією і Туреччиною. Щодо проблем на шляху мандрівок Україною музиканти відзначили поганий стан доріг (тому подорожують кросовими, а не шосейними велосипедами) та неповагу автомобілістів до велосипедистів.

«Люди у трьох країнах, які ми відвідали минулого року, завжди сприймали наші виступи чудово, – поділилася враженнями Ірина Гаврилець, – бо ми ж виступали «як має бути»: у вишиванках, з традиційними інструментами та позитивом. Всі цікавилися, звідки ми, якою мовою співаємо... Але дуже часто для них Україна – це Росія, і кожного разу в таких випадках ми намагались пояснювати їм, що це не так».

Маршрут велоекспедиції пролягає через села і невеликі міста Закарпатської, Івано-Франківської, Чернівецької, Вінницької, Черкаської, Кіровоградської, Дніпропетровської, Запорізької, Донецької та Луганської областей.

Довідка

«Двоколісні хроніки» – це цикл культурних, етнографічних та екологічних проектів, метою яких є розвиток та популяризація української культури, зокрема пісенного фольклору, репрезентація її в інших країнах світу, а також розвиток та популяризація велосипедного туризму в Україні. Жодних комерційних, політичних та релігійних цілей проекти не переслідують.

Експедиція проходить за підтримки магазина туристичного спорядження «Горгани Ком», Мистецької агенції «Наш формат», страхової компанії «Форміка», Спілки Української Молоді України, Центру театрального мистецтва ім. Леся Курбаса, центру прокату велосипедів Veliki.kiev.ua, Центру філантропії та під егідою ВБО «Асоціація благодійників України».

Київський етно-гурт «Фолькнери» заснований 2009 року Володимиром Муляром та Іриною Гаврилець. Наразі налічує п’ять мандрівних музикантів. Основою концепції їхньої творчості є довільна обробка пісенної автентики України та інших країн, надання їй нового оригінального звучання з метою продовження життя «в реінкарнації». Гурт регулярно концертує, він був учасником багатьох відомих фестивалів, таких як «АртПоле» та «Трипільське коло».

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути