chrome firefox opera safari iexplorer

На історичних пам'ятках Києва можуть розмістити QR-коди

18 серпня 2011 о 09:16

Заміну туристичним гідам запропонували столичні веб-дизайнери. На історичних пам'ятках Києва хочуть розмістити кьюар-коди — це зашифровані тексти у вигляді квадрата. Прочитати інформацію можна, сфотографувавши малюнок на мобільний телефон, там він автоматично перетворюється на повідомлення.

Що воно таке -  QR-код, в Україні мало хто знає, констатують автори цих робіт. Чорний квадрат, схожий на лабіринт — це зашифроване текстове чи цифрове повідомлення. Зрозуміти, що там написано можуть.

Тетяна Журій, організатор виставки: «В первую очередь, люди  у которых есть смартфоны или соответствующие программы, т.е., это на основе ОС Android, ну эти все современные телефоны. Люди, у которых есть в телефоне камера. Они тоже могут этим пользоваться. Им немножко сложнее, надо скачать программу, загрузить ее, она бесплатная в Интернете, и тоже расшифровывать эти коды».

Дмитро — перший перехожий, кому вдалося розібрати абстракцію.

Повідомлення англійською хлопець розібрав. І каже, якщо такі коди розмістити на усіх пам'ятках архітектури, іноземні туристи зможуть зорієнтуватися у місті і без гіда.

Дмитро Кордончик, киянин: «Человек, который не может разговаривать по-русски, по-украински, он просто с телефона снял его и у него просто высветилось, что это такое и для чего это тут стоит».

Зашифровані підказки у Києві — лише на виставці, а от у Львові та Вінниці — їх вже задіяли для туризму. У Галицькій столиці QR-коди розмістили на сотні найпопулярніших серед туристів об'єктів. На кожному — по 2 екземпляри — українською та англійською. Наразі у такий спосіб можна дізнатися лише назву та історію визначних місць. Однак, у майбутньому.

Ольга Кочмар, в.о.нач.управління туризму Львівської міькради: «Власники сучасних iPhone, iPad  підносячи до них свої пристрої будуть мати змогу побачити зображення об'єкту столітньої давнини, тобто фотографію, якій 100-150 і більше років. Тобто будуть мати змогу побачити старе зображення об'єкта і сучасне».

Юлія Фінгарет, 5 канал: «Створити QR-код не складно, варто лише відкрити в Інтернеті відповідну програму, ввести туди інформацію, яку ви хочете зашифрувати, і програма перетворить її на код».

Менш ніж за хвилину веб-дизайнер Ольга Луценко створила QR-код сайту 5 каналу.

Ольга Луценко, веб-дизайнер: «Вот у нас есть веб-адрес, мы его копируем, вводим в нужное поле, в одной из закладочек и справа сразу видите, как выглядит этот кьюарчик. Человек сразу телефоном сосканирует, получит веб адрес, и сможет зайти на сайт».

Дизайнерка хоче, щоб усі столичні пам'ятки прикрасили подібними шифрами. Єдина проблема -далеко не кожен має сучасний телефон, щоб їх прочитати.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути