chrome firefox opera safari iexplorer

На Закарпатті відбувся фестиваль леквару

29 серпня 2011 о 14:03

28 серпня 2011 року у селі Геча Берегівського району відбувся V "Фестиваль леквару ". Гості фестивалю мали змогу прослідкувати увесь процес варіння леквару, скуштувати та купити страви з лекваром (цібере, леквар, гамбовці зі сливами, калачі, вареники, вертуни з лекваром, млинці з лекваром, слив'янка).

Також відбувся конкурс на найсмачнішу угорську страву в номінаціях: бограч- гуляш, гуляш з квасолею, рибна юшка по-угорськи, голубці.

Леквар – це сливове повидло, яке традиційно виготовляють на Закарпатті. Вариться леквар у спеціальному чані під назвою «ушт». Процес розпочинаєтьсявже о пів на шосту ранку. Сливи миють у дерев’яних коритах, як заведено здавна. Потім вибирають кісточки. Сливи варять у чані, постійно перемішуючи спеціальним пристроєм із довгою ручкою. Зі 120 кг слив можна зварити 40 кг леквару.

18 грудня

Інші дати
Народився Микола Куліш
(1892, смт.Чаплинка, Херсонська область – 1937) – український письменник, режисер, драматург, громадський діяч, педагог. Автор п»єс «Мина Мазайло», «97», «Народний Малахій».
Розгорнути
Народилася Михайлина Коцюбинська
(1931, м Вінниця - 2011) - літературознавець. Авторка книжок "Образне слово в літературному творі", "Література як мистецтво слова", "Етюди про поетику Шевченка", "Зафіксоване і нетлінне" та ін.
Розгорнути
Народився Роман Завадович
(1903, с. Славна тапер Тернопільської обл. - 1985) - письменник, редактор україномовних видань за кордоном. Автор низки книжок для дітей, а також збірки релігійних віршів "З буднів у свято".
Розгорнути

Новини Дивитися всі