chrome firefox opera safari iexplorer

До 70-ї річниці трагедії Бабиного Яру у Києві покажуть 200 унікальних документів

24 вересня 2011 о 08:35

27 вересня о 14:00 у приміщенні Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України буде відкрито спільну українсько-російську документальну виставку до 70-ї річниці трагедії Бабиного Яру. Про це повідомили в прес-службі Держархівслужби.

Експонуватимуться документи з фондів Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України, Центрального державного архіву громадських об'єднань України, Центрального державного кінофотофоноархіву України ім. Г. С. Пшеничного, Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України, держархівів в АР Крим, областей та м. Києва, Галузевого державного архіву Служби безпеки України, Державного архіву Російської Федерації.

Представлені матеріали висвітлюють звірства фашистів у м. Києві, окупованих містах та селах України: звернення, накази окупаційних властей до жителів, списки розстріляних громадян, свідчення очевидців, протоколи допитів свідків, щоденникові записи киян про трагічні події у Бабиному Яру, інформації підпільників–партизанів про катування мирних жителів, доповідні записки про факти масових розстрілів мирного населення, світлини тих років тощо.

На увагу заслуговують архівні матеріали з фондів Державного архіву Російської Федерації, зокрема, повідомлення Надзвичайної Державної Комісії, створеної після визволення Києва, про розслідування злочинів німецько-фашистських загарбників, протокол допиту В. Ф. Кукля – ув'язненого Сирецького табору, що брав участь в акції зі знищення трупів у Бабиному Яру, організованій айнзацкомандами СС у серпні 1943 року, донесення рейхскомісара України Е. Коха про події в Києві 24–29 вересня 1941 р., представлене на Нюрнберзькому процесі, інші.

Всього на виставці представлено близько 200 унікальних, маловідомих документів та фотоматеріалів, що розкривають трагічні події в урочищі Бабин Яр під час німецької окупації м. Києва у 1941–1943 рр. та звірства фашистів на території областей України у період Великої Вітчизняної війни.

У заході планується участь керівництва Укрдержархіву, представників Посольства Держави Ізраїль в Україні та Посольства Російської Федерації в Україні, Президента Ради національних товариств України І. М. Левітаса, відповідальних працівників Секретаріату Кабінету Міністрів України, міністерств та відомств, директорів державних архівів.

Нагадаємо, у зв’язку з 70-річчям початку масового знищення наших співвітчизників в урочищі «Бабин Яр» та з метою увічнення пам’яті жертв фашизму Верховна Рада України постановила вшанувати на державному рівні пам'ять жертв трагедії Бабиного Яру.

Протягом 1941—1943 років в окупованому нацистами Києві урочище «Бабин Яр» було перетворене на місце масових страт і поховань.

Бабин Яр став величезною братською могилою, де тільки за офіційними даними окупантами було страчено понад 100 тисяч мирних жителів різних національностей, військовополонених, підпільників та партизанів.
Відповідно до постанови Верховної Ради прийняте рішення про утворення організаційного комітету з підготовки та проведення заходів до 70-річчя трагедії Бабиного Яру.

Серед низки заходів з відзначення трагедії Бабиного Яру передбачається встановити експозицію «Історія та культура євреїв України» в Національному центрі ділового та культурного співробітництва «Український дім», створити окремий веб-сайт Національного історико-культурного заповідника «Бабин Яр» для висвітлення проблем його історії та сучасної діяльності, а також видати серію поштових марок до 70-річчя трагедії Бабиного Яру.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути