chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві згадали жертв Куренівської трагедії

13 березня 2012 о 16:48

Сьогодні в Києві вшанували пам'ять загиблих під час Куренівської трагедії.

Як повідомили у КМДА, біля Подільського трамвайного депо по вулиці Фрунзе, 132, відбувся мітинг-панахида, присвячений вшануванню пам'яті загиблих під час Куренівської трагедії.

Участь у жалобних заходах взяло керівництво та колектив комунального підприємства Київпастранс, керівники та жителі Подільського району, духовенство, громадськість.

Минулого року на території Кирилівської церкви відкрили Пам'ятний знак жертвам трагедії.

***

13 березня 1961 у Києві сталася Куренівська трагедія, яка забрала, за різними оцінками, життя від півтора до двох тисяч чоловік. У цей день прорвало дамбу в районі Бабиного Яру, за якою понад 10 років скупчувалися стічні води із Петровських цегляних заводів. Дамба почала руйнуватися рано вранці. Грязьовий вал заввишки 14 м пронісся вулицями Куренівки. Потоп продовжувався лише півтори години, але його наслідки були катастрофічними.

Майже всі, хто жив у низині — загинули.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути